Πλησιάζει πλέον στη νίκη που θα του δώσει το προεδρικό αξίωμα ο Τζο Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, αφού απέκτησε το προβάδισμα σε δύο ακόμα «πολιτείες-κλειδιά».

Οι τελευταίες καταμετρήσεις ψήφων από την Πενσιλβάνια δείχνουν πως ο Τζο Μπάιντεν πήρε το προβάδισμα στην κρίσιμη για το αποτέλεσμα των εκλογών πολιτεία αυτή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λιγότερες από 150.000 ψήφους να απομένουν για καταμέτρηση, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται πλέον του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια για 6,826 ψήφους. 

Δείτε LIVE λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων, ο Μπάιντεν εξασφαλίζει πλέον το 49,5% των ψήφων έναντι 49,4% του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Guardian, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση με την ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων, στις οποίες ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με συντριπτικό ποσοστό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να επανεκλεγεί αν δεν κερδίσει τις 20 εκλογικές ψήφους της Πενσιλβάνια, ανεξάρτητα από το πόσες άλλες πολιτείες θα κερδίσει.

Στην επίσης κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια, όπου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξασφάλισε νωρίτερα σήμερα το προβάδισμα, έχει διευρύνει την διαφορά του από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 1.579 ψήφους, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τζόρτζια επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επανάληψη της καταμέτρησης ψήφων στην πολιτεία αυτή. «Θα υπάρξει επανάληψη στην Τζόρτζια», δήλωσε ο υπουργός στην Ατλάντα, ενώ ο ίδιος υπόσχεται διαφάνεια στη διαδικασία. Δεδομένου του πόσο μικρό είναι το περιθώριο μεταξύ των δύο υποψηφίων στην πολιτεία, αναμενόταν ότι η Τζόρτζια θα διενεργούσε επανεκτίμηση των αποτελεσμάτων. Περί τις 18:00 της Παρασκευής, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 1.579 ψήφους στην Τζόρτζια, αποτέλεσμα που είναι πολύ κοντά σε ισοπαλία.

Ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 253 έναντι 214 στο Σώμα των Εκλεκτόρων, που αναδεικνύει τον νικητή, σύμφωνα με τα περισσότερα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, και οδεύει σταδιακά προς την εξασφάλιση των 270 ψήφων που χρειάζονται για να κερδίσει την εκλογή στις τέσσερις αμφίρροπες πολιτείες.

Ο 77χρονος Μπάιντεν θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος αν κερδίσει την Πενσιλβάνια ή αν κερδίσει δύο από τις πολιτείες Τζόρτζια, Νεβάδα και Αριζόνα. Ο δρόμος του Τραμπ μοιάζει πιο στενός, καθώς χρειάζεται να κερδίσει την Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια και επίσης να πάρει από τον Μπάιντεν είτε τη Νεβάδα είτε την Αριζόνα.

Ενώ η χώρα κρατάει την ανάσα της τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη, αξιωματούχοι στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα τελειώσουν σήμερα την καταμέτρηση, ενώ η Αριζόνα και η Νεβάδα εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα χρειαστούν ακόμα μέρες για να οριστικοποιήσουν τις καταμετρήσεις τους.

Στη Νεβάδα,τα δεδομένα της οποίας δεν ανανεώνονται διαρκώς, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους. Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες, που ενδέχεται να δώσουν στον Δημοκρατικό υποψήφιο τη νίκη των εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης