Οι ΗΠΑ «θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους θέση στην Ευρώπη» ώστε το NATO να μπορεί «να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα», δήλωσε σήμερα Τετάρτη από τη Μαδρίτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, «που γράφει Ιστορία», όπως δήλωσε, ο Μπάιντεν ανήγγειλε ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων στην Ισπανία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στις χώρες της Βαλτικής, στη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε έρθει στο ραντεβού» και «αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», σημείωσε επίσης ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπενθύμισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτή τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας».

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη παγκόσμια δύναμη θα δημιουργήσει, εξάλλου, στην Πολωνία «ένα μόνιμο Γενικό Επιτελείο του 5ου Σώματος του αμερικανικού στρατού».

«Θα διατηρήσουμε μια επιπρόσθετη ταξιαρχία» που θα απαρτίζεται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα εδρεύει στη Ρουμανία, δήλωσε επίσης ο Μπάιντεν, και θα προχωρήσουμε σε «επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής».

«Θα στείλουμε δύο πρόσθετες μοίρες» μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία και «θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας» στη Γερμανία και στην Ιταλία, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ήθελε μια “φινλανδοποίηση” της Ευρώπης», δηλαδή μια εξέλιξη των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τη θέση ουδετερότητας που είχε ιστορικά η χώρα αυτή, αλλά παίρνει, αντιθέτως, μια «νατοποίηση της Ευρώπης», σχολίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η Φινλανδία, όπως και η Σουηδία, ετοιμάζονται να ενταχθούν στο NATO, μετά την άρση του βέτο της Τουρκίας, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία δείχνει μια σχεδόν αψεγάδιαστη ενότητα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης