Παραβιάσεις θεμελιωδών Ατομικών Ελευθεριών παραδέχθηκε πως διέπραξε η γαλλική θυγατρική της διεθνούς αλυσίδας καταστημάτων ΙΚΕΑ, με εκπρόσωπό της να δεσμεύεται πως θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις δεοντολογικού τύπου προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την είδηση ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις του προσωπικού και των πελατών της.

«Εσωτερική έρευνα για τις κατηγορίες πως η εταιρεία προσλάμβανε ιδιωτικούς ερευνητές για να ανακαλύψουν εμπιστευτικά στοιχεία ανθρώπων αποκάλυψε στοιχεία πρακτικών που αντιβαίνουν στις πιο θεμελιώδεις από τις αρχές της ΙΚΕΑ, ιδίως εκείνων που αφορούν στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΙΚΕΑ καταδικάζει πλήρως τις πρακτικές που αποκαλύφθηκαν», προστίθεται.

Τον περασμένο μήνα, η εφημερίδα Le Canard Enchaine δημοσίευσε άρθρο που τεκμηρίωνε πως η ΙΚΕΑ Γαλλίας πλήρωνε ερευνητές για να διεισδύουν παράνομα σε αρχεία της Αστυνομίας ώστε να αντλούν πληροφορίες για ορισμένους υπαλλήλους και πελάτες της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλασσαν οι διευθυντές της ΙΚΕΑ με τους ερευνητές, η εταιρεία παρήγγειλε περισσότερους από 200 ελέγχους σε ποινικά μητρώα και άδειες αυτοκινήτων.

Οι διωκτικές αρχές στις Βερσαλλίες, κοντά στο Παρίσι, διέταξαν προκαταρκτική έρευνα για χρήση προσωπικών δεδομένων με ενδεχόμενο δόλο. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής, η Αστυνομία μετέβη στα κεντρικά γραφεία της ΙΚΕΑ στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή η εταιρεία ανακοίνωσε πως εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τρεις υπάλληλοι της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης