Ο κύριος πρωταγωνιστής της ιταλικής πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, άρχισε να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες εν όψει της διαδικασίας εκλογής, την ερχόμενη Δευτέρα, του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχε ανεπίσημες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο (ο οποίος προέρχεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων) και τον Κεντροαριστερό υπουργό Άμυνας Λορέντσο Γουερίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο «σούπερ Μάριο», πέρα από τη θεσμική επαφή με νυν Πρόεδρο, θέλησε να εξακριβώσει αν διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών, σε πέντε ημέρες.

Μέχρι τώρα, έστω και ανεπίσημα, τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Ντράγκι η Κεντροαριστερά, η Ιταλική Αριστερά και μέρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Ο επικεφαλής του τελευταίου, ο Τζουζέπε Κόντε, πριν από λίγο άφησε να διαρρεύσει ότι θα επιθυμούσε την παραμονή του στην πρωθυπουργία, αλλά η όλη κατάσταση στο εσωτερικό των «πεντάστερων» είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη. Μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών του κινήματος φέρεται έτοιμο να στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, το 53% των Ιταλών θα επιθυμούσε την εκλογή του Μάριο Ντράγκι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι σαφές, πάντως, ότι ο άμεσος ενδιαφερόμενος δεν πρόκειται να δεχθεί καμία επίσημη πρόταση αν πρώτα δεν είναι βέβαιος ότι έχει εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη. Διότι γνωρίζει καλά ότι ο δρόμος που οδηγεί στην εκλογή κάθε νέου Προέδρου είναι γεμάτος «πολιτικές παγίδες» και δεν θέλει να βρεθεί εκτεθειμένος ενώπιον και των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνησή του. Μια ενδεχόμενη αποτυχία να εκλεγεί πρόεδρος θα μπορούσε να του κοστίσει και την πρωθυπουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει, σε έναν βαθμό, κατά την αυριανή ημέρα, όταν οι επικεφαλής των τριών κομμάτων της Κεντροδεξιάς θα συναντηθούν για να αποφασίσουν αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραμένει ο κοινός τους υποψήφιος ή αν η προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος έχει λήξει οριστικά. Σε περίπτωση που ο «Καβαλιέρε» αποφασίσει να κάνει πίσω, θα ξεκινήσει μια νέα φάση, η οποία θα οδηγήσει είτε στην ενίσχυση της υποψηφιότητας Ντράγκι είτε στην εξεύρεση ενός νέου προσώπου, το οποίο να χαίρει της ευρύτερης, δυνατής πολιτικής συναίνεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης