Ο Λουκασένκο στα χνάρια του Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021, 19:37
Ο Λουκασένκο στα χνάρια του Ερντογάν

Για γκανγκστερικές μεθόδους και απάνθρωπη εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος κατηγορεί την Λευκορωσία και προσωπικά τον πρόεδρο της Λουκασένκο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουλάχιστον 2.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί από τοις αρχές της Λευκορωσίας και εξαναγκάζονται να στοιβαχτούν στη συνοριακή γραμμή με την Πολωνία. Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο. Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και οι υπόλοιποι από Ασιατικές χώρες.

Δείτε βίντεο του BBC με την κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας: 

 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο ρώσος ομόλογος και κύριος σύμμαχός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι Πούτιν και Λουκασένκο είχαν «ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των προσφύγων, ενώ το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παρουσία πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. «Συζητήθηκαν οι σκληρές ενέργειες της πολωνικής πλευράς έναντι αμάχων» και «υπογραμμίσθηκε το γεγονός ότι δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία η συγκέντρωση τακτικών πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα», μετέδωσε το Belta. 

Ωστόσο, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος με δηλώσεις του πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει μια πολιτική αντίστοιχη με αυτή που ακολουθεί στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στη Λευκορωσία για να την ενθαρρύνει να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Χώρες από τις οποίες πρόσφυγες εισέρχονται στην Ε.Ε. «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Χθες, στη διάρκεια ορισμένων πολιτικών συζητήσεων εμπειρογνωμόνων ειπώθηκε: γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν στην Τουρκική Δημοκρατία; Γιατί δεν είναι δυνατό να βοηθηθούν οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;»,

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία για τους μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στο ύπαιθρο και ζήτησε να τερματιστεί η πρακτική να χρησιμοποιούνται ως πολιτικά πιόνια ευάλωτοι άνθρωποι.

«Μας ανησυχούν πολύ οι σκηνές που βλέπουμε από τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Σάμπια Μαντού και πρόσθεσε ότι ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει ιδιαίτερα για την τύχη των γυναικών και των παιδιών στην περιοχή. «Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η χρήση των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών για την επίτευξη πολιτικών σκοπών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», είπε.

Δείτε περισσότερα βίντεο:  

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021, 19:37