Το τριήμερο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική προκάλεσε νευρικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, όπου θεωρείται ότι αποτελεί μέρος ενός αντι-αμερικανικού προγράμματος, παρόλο που η Μόσχα έχει νόμιμα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που ξεκίνησε την Τετάρτη, ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μονοήμερες επισκέψεις στην Κούβα, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα – προκαλώντας αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί σχολιαστές υποστήριξαν πως το ταξίδι αποτελεί «επίδειξη υποστήριξης» για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει χαρακτηρίσει ως «δικτάτορα», προσφέροντας παράλληλα υποστήριξη στον αυτοανακηρυγμένο «προσωρινό ηγέτη» Juan Guaido.
Ακόμα και το Reuters υπονοούσε ότι ο Λαβρόφ «στάλθηκε» από το Κρεμλίνο στο Καράκας για να «εξουδετερώσει» κάποιες αμερικανικές κυρώσεις.

Η τυποποιημένη γραμμή των μέσων μαζικής ενημέρωσης του συρμού φαίνεται να είναι ότι η Μόσχα επιδιώκει να «ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή».

Το γεγονός ότι η επίσκεψη του Λαβρόφ έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την «επίθεση γοητείας» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε τέσσερις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες -Λευκορωσία, Ουκρανία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν- πρόσθεσε καύσιμα στη φωτιά με εικασίες για τη συμβολική αντίδραση της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: RT.com – Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης