Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμμετέχει σήμερα στο Ριάντ σε συνόδους με τους Άραβες ηγέτες, ένα «σημαντικό γεγονός» όπως το χαρακτήρισε το Πεκίνο, κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία με σημαντικό γεωπολιτικό και οικονομικό διακύβευμα.

Ο Σι, που έφτασε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον βασιλιά Σαλμάν και τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τους οποίους υπέγραψε συμφωνίες για διάφορους τομείς αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως στο βασίλειο από το 2016 και η τρίτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες δύο ξεχωριστές σύνοδοι κορυφής: η πρώτη με τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και η δεύτερη με τους ηγέτες αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαγιέντ έφτασαν χθες στο Ριάντ. Οι ηγέτες του Κατάρ, του Λιβάνου, του Ιράκ και άλλων χωρών έχουν επίσης επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα ανυπομονεί να εργαστεί με τη Σαουδική Αραβία και τις αραβικές χώρες για να αναγάγει αυτές τις δύο συνόδους σε σημαντικά γεγονότα στην ιστορία των σινοαραβικών σχέσεων και των σχέσεων της Κίνας με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», δήλωσε χθες ο Κινέζος πρόεδρος.

Οι χώρες του Κόλπου, στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ, έχουν ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις τους με την Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να μειώσουν την εξάρτηση των οικονομιών τους από τους υδρογονάνθρακες.

Ο ασιατικός γίγαντας από την πλευρά του επιδιώκει να ενισχύσει τη σφαίρα επιρροής του, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας του για «τους νέους δρόμους του μεταξιού», ένα τεράστιο, διεθνές σχέδιο επενδύσεων.

Εμπορικές διαπραγματεύσεις

Η ατζέντα των δύο συνόδων δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά στη διάρκεια αυτής με τις χώρες του Κόλπου το Πεκίνο ενδέχεται να έχει την ευκαιρία να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ, η οποία βρίσκεται σε επεξεργασία επί σχεδόν είκοσι χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Όμως «οι χώρες του GCC (…) φαίνεται να επιδιώκουν περισσότερο να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς (με την Κίνα) και βρίσκονται σε διαφορετικό βαθμό σε οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ τους», εκτίμησε ο Ρόμπερτ Μοτζιλνίκι του Arab Gulf States Institute στην Ουάσινγκτον.

Το Πεκίνο είναι ο βασικός εισαγωγέας σαουδαραβικού αργού πετρελαίου και η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Όμως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αντιμετωπίζει την Κίνα ως ενδεχόμενο εταίρο στο φιλόδοξο πρόγραμμά του μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει στόχο να περιορίσει την εξάρτηση του βασιλείου από το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής του Σι πρόκειται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες αξίας περισσότερων από 110 δισεκ. σαουδαραβικών ριάλ (27,6 δισεκ. ευρώ).

Η επίσκεψη αυτή, υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, έχει επικριθεί από τις ΗΠΑ, παραδοσιακό εταίρο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία τα τελευταία χρόνια επιζητεί να διευρύνει τις οικονομικές και πολιτικές της συμμαχίες.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Τετάρτη για «την επιρροή που η Κίνα επιδιώκει να κερδίσει σε όλο τον κόσμο», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν επισημάνει ότι δεν πρόκειται να επιλέξουν πλευρά μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι διαφοροποιούν τους εταίρους τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης