Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απέλυσε πολλούς ανώτερους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι απέτυχαν στο να επιβάλλουν τα αυστηρά μέτρα της χώρας για την αποτροπή της διασποράς του ιού, «αμέλεια καθήκοντος» που θα έχει «βαρύτατες συνέπειες» για το έθνος. Η είδηση έγινε γνωστή μέσω μεταδόσεων των κρατικών ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας, ενώ είναι ασαφής ο αριθμός και η ακριβής θέση των αξιωματούχων που καθαιρέθηκαν εξαιτίας του γεγονότος, επίσης ασαφούς φύσης, το οποίο ο ηγέτης της χώρας αποκάλεσε «τεράστια κρίση». Πάντως, φαίνεται πως κάποια υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ήδη αντικατασταθεί, πάλι σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Απολύμανση σε δημοτικό σχολείο της Β. Κορέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια πως έχει εμφανιστεί ο κορωνοϊός στο εσωτερικό της χώρας, αν και αρκετοί ειδικοί πιστεύουν πως αυτό ίσως να συμβαίνει εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητας της Πιονγκγιάνγκ για τεστ και ιχνηλάτηση. Δεν θεωρείται πολύ πιθανό, εξάλλου, μία χώρα 25 εκατ. κατοίκων να ξέφυγε από την πανδημία, που έχει μολύνει περισσότερους από 180 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της με την Κίνα και τη Ρωσία κατά την έναρξη της πανδημίας, διέκοψε τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια και επέβαλε αυστηρά όρια στα εσωτερικά ταξίδια. Επίσης, η χώρα ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι δεν βρήκε ούτε ένα κρούσμα Covid-19 μετά από τεστ σε περισσότερα από 30.000 άτομα.

Οι απολύσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν δίνουν τροφή σε θεωρίες περί ξεσπάσματος Covid-19 στη Βόρεια Κορέα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Κιμ κάλεσε αξιωματούχους να στηρίξουν τους παρατεταμένους περιορισμούς για την πανδημία, υποδεικνύοντας ότι δεν είχε σχέδια για άρση των μέτρων στα σύνορα, παρά τη ζημία που υπέστησε σε μια οικονομία που έχει ήδη πληγεί από φυσικές καταστροφές και διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει επίσης αναμονή για εμβόλια. Η Covax, η παγκόσμια πρωτοβουλία για την κατανομή εμβολίων, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο Βορράς θα μπορούσε να λάβει 1,9 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτά τα σχέδια έχουν καθυστερήσει λόγω παγκόσμιων ελλείψεων.

Πληροφορίες από: CNN, The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης