Ο Καναδάς θα δεσμευτεί αύριο, Πέμπτη να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40 έως 45% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005, αντί για 30% παλαιότερα, στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που οργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετέδωσε σήμερα το Radio-Canada.

Αυτό το “εύρος” μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα ανακοινωθεί την Πέμπτη το πρωί από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το γραφείο του πρωθυπουργού δεν θέλησε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Τη Δευτέρα, καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του, ο Καναδάς είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, ορίζοντας τον σε 36% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005.

Το Radio-Canada προσθέτει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφές στην Οτάβα ότι ένας στόχος κάτω από 40% θα προξενούσε δυσαρέσκεια. Αυτό το όριο του 40% θα μπορούσε να είναι ένα είδος “εισιτηρίου εισόδου” που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις χώρες που καλούνται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με το κανάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ ευχήθηκε από την πλευρά του την Τρίτη μέσω Twitter, ο Τζάστιν Τριντό να δεσμευτεί για μια μείωση “τουλάχιστον 50% έως το 2030”.

Σύμφωνα με το Radio-Canada, ο Τριντό θα προσπαθήσει στη σύνοδο κορυφής να παρουσιάσει ένα ισχυρό πρόγραμμα για να πείσει τους διεθνείς εταίρους του “ότι ακόμη και μια χώρα παραγωγός πετρελαίου μπορεί να έχει συγκεκριμένο σχέδιο”.

Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν προσκληθεί, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση, έχουν ετοιμαστεί γι αυτήν τη σύνοδο κορυφής, η οποία θέλει να δείξει ότι η Αμερική επιστρέφει σε αυτό τον αγώνα μετά την αποδέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους από 26 έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορέσει να προβάλλει ένα γενναίο πρόσωπο μετά τη συμφωνία για καθαρή μείωση του “τουλάχιστον 55%” των εκπομπών της αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 78% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης