Προσωπικά ανέλαβε ο Ιταλός εισαγγελέας, Μικέλε Ρουτζέρο, την υπόθεση «χειραγώγησης των αγορών από τους οίκους αξιολόγησης» και έδωσε εντολή να κατασχεθούν τα γραφεία, ο εξοπλισμός και τα έγγραφα της Standard & Poor’s (S&P) στο Μιλάνο.

Πριν από λίγους μήνες, ο Μικέλε Ρουτζέρο είχε δώσει ανάλογη εντολή και για τη Moody’s, μετά από μηνύσεις που είχαν καταθέσει σύλλογοι καταναλωτών εναντίον της «καταχρηστικής, αβάσιμης και βλαπτικής για τα συμφέροντά τους» όπως υποστήριζαν υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «επίμονος εισαγγελέας» όπως χαρακτηρίζεται από τον ιταλικό τύπο είναι γνωστό ότι δεν διστάζει να τα βάζει με τους ισχυρούς. Λίγες μόνο ημέρες μετά την τελευταία υποβάθμιση της χώρας από την S&P έκανε πράξεις τις λεκτικές επιθέσεις των ευρωπαίων πολιτικών εναντίον των οίκων που δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες των αποφάσεών τους για τις εθνικές οικονομίες.

Ο Ρουτζέρο ελπίζει ότι θα βρει σε αυτά, τα ενοχοποιητικά στοιχεία που αναζητά για να στοιχειοθετήσει κατηγορίες για «λανθασμένες, μεροληπτικές και εν μέρει αβάσιμες ή παράλογες αποφάσεις της εταιρείας» εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.

Ο αμερικανικός οίκος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «έκπληξη από τις έρευνες που γίνονται σχετικά με την αμεροληψία των αξιολογήσεων» χαρακτηρίζοντας από την πλευρά του «απολύτως αβάσιμες και χωρίς ουσία» τις κατηγορίες που απευθύνονται από τις ιταλικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης