Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί τους φιλορώσους αυτονομιστές της Ουκρανίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015, 17:44
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί τους φιλορώσους αυτονομιστές της Ουκρανίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε την Κυριακή ότι μια προώθηση των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών προς τη Μαριούπολη θα συνιστούσε «σαφή παραβίαση των συμφωνιών» του Μινσκ.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια εκτόνωση (της κρίσης στην Ουκρανία)» σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της εφημερίδας «Bild» τη Δευτέρα.

«Οι δυο πλευρές προχώρησαν επιτέλους στην ανταλλαγή αιχμαλώτων και είναι προφανώς έτοιμες να ξεκινήσουν την απόσυρση των βαρέων όπλων, όχι ακόμη από παντού, αλλά από σημαντικές θέσεις του μετώπου» πρόσθεσε.

Νωρίτερα το Κίεβο και οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την απόσυρση των βαρέων όπλων, αφού το Σάββατο είχαν προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Οι δύο αυτοί όροι περιλαμβάνονταν στις συμφωνίες του Μινσκ, υπενθύμισε ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος την Τρίτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Ρωσίας, τη Ουκρανίας και της Γαλλίας για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, ο υπουργός είπε ότι μια προώθηση των αυτονομιστών προς τη Μαριούπολη «θα συνιστούσε σαφή παραβίαση των συμφωνηθέντων».

Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβο για μια νέα επίθεση των αυτονομιστών, αυτή τη φορά για την κατάληψη της Μαριούπολης, την οποία στο παρελθόν είχαν ήδη καθορίσει ως τον επόμενο στόχο τους.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015, 19:44