Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Γαλλίας έπειτα από δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, που έκανε λόγο για «κίνδυνο απαρτχάιντ» στο Ισραήλ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου.

Ο Λεντριάν προειδοποίησε την Κυριακή 23 Μαΐου για «κίνδυνο απαρτχάιντ», εάν δεν υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γκάμπι Ασκενάζι δήλωσε στον πρέσβη της Γαλλίας στο Ισραήλ, Ερίκ Ντανόν, πως οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού είναι «απαράδεκτες, χωρίς βάση και αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε στο AFP γαλλική διπλωματική πηγή.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως περιμένει «από τους φίλους του να μην εκφράζονται με ανεύθυνο τρόπο, προκειμένου να μην ενθαρρύνουν τους εξτρεμιστές και τις αντισημιτικές αντιισραηλινές ενέργειες» στο εξωτερικό, ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπός του Λιόρ Χάιατ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λεντριάν είχε δηλώσει την Κυριακή στην εκπομπή Grand Jury των μέσων ενημέρωσης RTL, Le Figaro και LCI πως, «εάν τυχόν είχαμε άλλη λύση από τη λύση δύο κρατών, τότε θα είχαμε τα συστατικά ενός απαρτχάιντ που θα διαρκούσε πολύ». «Ο κίνδυνος απαρτχάιντ είναι μεγάλος, εάν συνεχίσουμε να μπαίνουμε στη λογική ενός κράτους ή του status quo. Ακόμη και το status quo το παράγει αυτό», είχε προσθέσει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε την Τετάρτη λόγο για «ένα υποκριτικό και ψευδές μάθημα ηθικής για το θέμα αυτό».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνύπαρξη εβραίων και Αράβων υπέστη πλήγμα σε πολλές μικτές ισραηλινές πόλεις, την ώρα που το Ισραήλ πολεμούσε με το ισλαμικό κίνημα Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, τηρούν από την Παρασκευή μια κατάπαυση του πυρός έπειτα από πολυήμερες ισραηλινές επιδρομές και εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα προς το ισραηλινό έδαφος.

Στην κορύφωση αυτής της κλιμάκωσης, στο Παρίσι, οργανώθηκαν διαδηλώσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων παρά τις νομαρχιακές απαγορεύσεις για λόγους διατάραξης της δημόσιας τάξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης