Ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαιρέτισε την απόφαση του Μπουτεφλίκα να μην διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019, 22:04
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαιρέτισε την απόφαση του Μπουτεφλίκα να μην διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «χαιρέτισε» την απόφαση του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να μην διεκδικήσει πέμπτη θητεία και «να λάβει μέτρα για την ανανέωση του αλγερινού πολιτικού συστήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Επειτα από μεγάλες διαδηλώσεις, οι οποίες εκτυλίχθηκαν με ηρεμία και αξιοπρέπεια σε ολόκληρη την Αλγερία, η Γαλλία εκφράζει την ελπίδα ότι μία νέα δυναμική ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αλγερινού λαού μπορεί να προκύψει σύντομα».

«Η Γαλλία επαναδιατυπώνει την προσήλωσή της στους δεσμούς φιλίας με την Αλγερία απευθύνοντας ευχές για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία για το σύνολο του λαού», αναφέρεται με έμφαση στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας.

Αντιμέτωπος εδώ και δύο εβδομάδες με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την πρόθεσή του να διεκδικήσει και πέμπτη θητεία, ο πρόεδρος της Αλγερίας ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του και την αναβολή επ΄αόριστον των προεδρικών εκλογών της 18ης Απριλίου, έπειτα από συνάντησή του με τον αρχηγό του στρατού.

Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα διευκρίνισε ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ως συνέχεια μίας εθνικής διάσκεψης που θα είναι επιφορτισμένη με τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και την κατάρτιση σχεδίου νέου Συντάγματος μέχρι το τέλος του 2019. Ο νέος θεμελιώδης νόμος θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019, 22:15