Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας πως «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές» και για αυτόν τον λόγο «θα πρέπει να λογοδοτήσει». 

Ο Τούρκος ηγέτης κατηγόρησε την Ελλάδα πως «στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παραβίαση των Συνθηκών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα που, κατά την άποψή του, δεν βρίσκονται εκεί λόγω Ρωσίας αλλά για άλλους λόγους. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για εμπλοκή τρίτων προσώπων στα ελληνοτουρκικά.

Νωρίτερα, δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει πρώτα να τηρήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία σε μια συμφωνία για άρση του βέτο στις προσπάθειες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

O Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές αλλαγές σχετικά με τους τρομοκράτες το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε επίσης ότι η Σουηδία υποσχέθηκε να εκδώσει 73 άτομα που χαρακτήρισε τρομοκράτες, αν και το μνημόνιο κατανόησης δεν είχε καμία ρητή δέσμευση για έκδοση. Ανέφερε μόνο ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τα αιτήματα της Τουρκίας.

“Το βασικό είναι να πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις. Την επόμενη περίοδο θα παρακολουθούμε την επιβολή των στοιχείων του μνημονίου και θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα”, είπε ο Ερντογάν.

«Πρώτα η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και αυτά είναι στο κείμενο…Αλλά αν δεν το κάνουν, φυσικά αποκλείεται η επικύρωση να σταλεί στο κοινοβούλιο μας», πρόσθεσε.

Μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών στη Μαδρίτη την Τρίτη, ο Ερντογάν και οι Φινλανδοί και Σουηδοί ομόλογοί του συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων ασφαλείας που θα επιτρέψουν στις δύο σκανδιναβικές χώρες να ξεπεράσουν το τουρκικό βέτο που επέβαλε η Άγκυρα τον Μάιο λόγω των ανησυχιών της για την τρομοκρατία.

Τι είπε ο Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος  των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία συζήτησαν το ζήτημα της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Είπα στον Ερντογάν αυτό που του είχα πει και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πωληθούν, αλλά και να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα… όμως το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει… Νομίζω μπορούμε να το πετύχουμε» σημείωσε ο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από το Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης