Μετά τις κουρτίνες για να κρύψει τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έστρωσε» χαλιά στην Αγία Σοφία.

Ο εμβληματικός ναός, που μετατρέπεται σε τζαμί ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής την Παρασκευή 24 Ιουλίου μετά από 86 ολόκληρα χρόνια, γέμισε από… πετρόλ χαλιά, μια δωρεά του Τούρκου προέδρου με ένα κάπως αμφιλεγόμενο αισθητικό αποτέλεσμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το δάπεδο της Αγίας Σοφίας αποτελείται από πλάκες υπόλευκου μαρμάρου. Χωρίζεται με ταινίες από πράσινο μάρμαρο, ίσως για την οργάνωση των πιστών κατά τη διάρκεια των λειτουργιών.

Κοντά στον νοτιοανατολικό πεσσό προστέθηκε στη μεσοβυζαντινή εποχή ένα τμήμα που κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο πιθανόν του 14ου αιώνα. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Yeni Safak ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που έχουν επιλεγεί για το δάπεδο της Αγίας Σοφίας, αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 2.000 τ.μ. είναι έτοιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χαλιά θα έχουν βάρος 5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλ., ενώ μετά από σχετική εντολή του Ερντογάν θα είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης