Η αναμενόμενη απόφαση του πρώην προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ να διεκδικήσει μία έδρα στις επόμενες εκλογές προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα της δικαιοσύνης και ανάπτυξης (AKP). Ιδιαίτερα στους κύκλους που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος, και συνιδρυτής του κόμματος AKP το 2001, με τον Ταγίπ Ερντογάν που τον διαδέχθηκε στην προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στην πολιτική, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του παλιού του συντρόφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά ο Γκιουλ, αν επιθυμεί, κάτω από ομαλές συνθήκες, δεν θα κάνει σχέδια για την πρωθυπουργία ή την ηγεσία του ΑΚΡ, στα2019, αν δεν κατέβει υποψήφιος στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Για να ανακοινώσει όμως την απόφασή του αυτή, ο Γκιουλ, περιμένει να του γίνει πρόκληση από τον Ερντογάν, ή τον τωρινό πρόεδρος του ΑΚΡ και πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου να επιστρέψει στο κόμμα και να μπει στον προεκλογικό αγώνα.

Υπάρχουν πληροφορίες πως οι δύο συνιδρυτές του ΑΚΡ πρόκειται να συναντηθούν σύντομα για να εξετάσουν το θέμα.

«Νομίζω πως μια παρόμοια απόφαση θα είναι δημιουργική», δήλωσε πρόσφατα στην Άγκυρα ο Ερντογάν, για να προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις ιδιαίτερα στους κύκλους που πρόσκεινται στο σημερινό πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος ΑΚΡ, στον οποίο είχε δώσει το δαχτυλίδι ο Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες 15 ημέρες αριθμός μελών και βουλευτών του ΑΚΡ στους οποίους εσωτερικός κομματικός κανονισμός απαγορεύει να διεκδικήσουν τρίτη θητεία στην τουρκική εθνοσυνέλευση έστειλαν αντιπροσωπείες στον Ερντογάν και το Νταβούτογλου, για «να διευθετηθεί» με την ευκαιρία της ενδεχόμενης υποψηφιότητας Γκιουλ, το ζήτημα…

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης