Ύστερα από ένα δεύτερο καταστροφικό κύμα, η Βραζιλία, που καταγράφει πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους λόγω της Covid-19, γνωρίζει εδώ και μερικές εβδομάδες μια μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, την οποία οι ειδικοί αποδίδουν στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Ο μέσος αριθμός των ημερησίων θανάτων στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε 1.252, συγκριτικά με πάνω από 3.000 στις αρχές Απριλίου, στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μέσος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων είναι μικρότερος των 43.000, αφού ξεπέρασε τις 77.000 στα τέλη Ιουνίου.

«Δεν είμαστε ακόμα σε ικανοποιητική κατάσταση: έχουμε πολύ αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η επιδημιολόγος Έτελ Μασιέλ από το πανεπιστήμιο Espirito Santo (UFES). «Ωστόσο στις ηλικιακές ομάδες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, καταγράφουμε σημαντική βελτίωση στους δείκτες νοσηλείας και θανάτων», σημείωσε η ίδια.

Η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκίνησε τον Ιανουάριο με ομάδες ‘προτεραιότητας’, όπως τους νοσηλευτές και τους ηλικιωμένους, ωστόσο πολλές φορές σημειώθηκαν καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης δόσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούνιο, η χώρα κατάφερε τελικά να σταθεροποιήσει τις παραδόσεις και τη διανομή εμβολίων. Κατά μέσο όρο, πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις χορηγούνται καθημερινά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στα μέσα Ιουλίου, το 40% του πληθυσμού έχει λάβει πλέον μία δόση και το 15% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς τους επόμενους μήνες.

Το Ρίο ντε Ζανέιρο, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, αναμένει να έχει εμβολιάσει το σύνολο του κατοίκων άνω των 12 ετών έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο εμβολιασμός «προχωρά με ρυθμό πιο αργό απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά αρχίζει να εμφανίζει ξεκάθαρα αποτελέσματα», εκτιμά ο Μάουρο Σάνσεζ, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλια (UnB).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης