Δεν έφθανε η πανδημία του Covid-19, που έχει πλήξει την Κροατία ιδιαίτερα με αυτό το δεύτερο κύμα, το οποίο έχει προκαλέσει εκατόμβες νεκρών. Ήρθε και ο εγκέλαδος για να συμπληρώσει αυτό το πάζλ της καταστροφής.

Η περιοχή είχε από το 1942 να νιώσει έναν τόσο ισχυρό σεισμό. Τα 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν την Πέτρινια, 47 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, έγιναν αισθητά στη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Βοσνία, τη Σλοβενία και τη βόρεια Ιταλία. Ο εγκέλαδος είχε φροντίσει να προϊδεάσει για το επερχόμενο χτύπημα μερικά 24ωρα πριν με μία σεισμική δόνηση της τάξης των 5,4 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ολόκληρα τετράγωνα στο κέντρο της πόλης Πέτρινια των 25.000 κατοίκων κατέρρευσαν. Έπεσαν προσόψεις κτηρίων. Εκατοντάδες οικογένειες βρέθηκαν μέσα στο καταχείμωνο στον δρόμο και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Οι Αρχές ανησυχούν διότι πιστεύουν πως ο τελικός απολογισμός θα είναι βαρύτερος από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Έως αυτή την ώρα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια έξι νεκροί και έχουν καταμετρηθεί αρκετές δεκάδες τραυματίες, αλλά οι αγνοούμενοι είναι πολλοί και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από ένα έτος, περίπου μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί, ο εγκέλαδος χτύπησε στην Αλβανία πάλι με 6,4 Ρίχτερ προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων. Αυτή η περιοχή των Βαλκανίων δεν έχει συνηθίσει σε μεγάλους σεισμούς ούτε αισθάνεται τη γη να τρέμει, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα νοτιότερα ή δυτικότερα στην Ιταλία. Οι πληθυσμοί των δυτικών Βαλκανίων δεν είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Οι πόλεις Πέτρινια και Σίσακ, που είχαν πληγεί από τη βαρβαρότητα του εμφύλιου πολέμου, πληρώνουν εκ νέου ένα υπέρογκο τίμημα. Και οι δύο φέρουν ακόμη ορατά τα διαμπερή τραύματα από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι τρύπες από πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος είναι ακόμη ανοιχτές στις προσόψεις των κτηρίων. Δεν βρέθηκαν ποτέ τα χρήματα για να κλείσουν αυτές οι πληγές. Στην Πέτρινια των 25.000 κατοίκων η ανεργία ξεπερνά το 12%. Στη γειτονική περιοχή Σίσακ επίσης. Η οικονομία των δύο πόλεων είχε θανάσιμα πληγεί από τον πόλεμο. Τώρα πρέπει να κατασκευαστούν εκ νέου οι υποδομές που κατέρρευσαν από τον σεισμό.

Οι Αρχές όμως έχουν να «πολεμήσουν» και τον αόρατο εχθρό, τον Covid-19. Σε περίοδο πανδημίας, πρέπει να βρεθούν καταλύματα για τις οικογένειες που έμειναν άστεγες μετά την καταστροφή των κατοικιών τους και όλα αυτά σε συνθήκες ασφαλείας, πράγμα λίγο δύσκολο όταν έχεις να κάνεις με τέτοια φαινόμενα. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει την Κροατία από τα μέσα Οκτωβρίου και εξακολουθεί να επιμένει με υψηλά ποσοστά μεταδοτικότητας αλλά και με μία έντονη θνησιμότητα, η οποία δεν λέει να καμφθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης