Μία εκκωφαντική έκρηξη, ο κόσμος πανικόβλητος να προσπαθεί να γλυτώσει τρέχοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, κορμιά στο έδαφος, τραυματίες να ουρλιάζουν και σειρήνες να ακούγονται από παντού, αυτή είναι η εικόνα του σφαγείου στο Manchester Arena την ώρα που τελείωνε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Μία εκκωφαντική έκρηξη, ο κόσμος πανικόβλητος να προσπαθεί να γλυτώσει τρέχοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, κορμιά στο έδαφος, τραυματίες να ουρλιάζουν και σειρήνες να ακούγονται από παντού, αυτή είναι η εικόνα του σφαγείου στο Manchester ArenaΚάπως έτσι αρχίζει την περιγραφή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Guardian». Η αστυνομία του Μάντσεστερ επιβεβαίωνε τα χαράματα της Τρίτης τον τραγικό απολογισμό με 22 έως τώρα νεκρούς και 60 τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το σοβαρότερο τρομοκρατικό χτύπημα που δέχθηκε η Βρετανία την τελευταία περίοδο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του 2005. Κατά τα φαινόμενα και χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση, η έκρηξη προκλήθηκε από καμικάζι ζωσμένο με εκρηκτικά.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ ανακοίνωσε πως οι Αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζει στο διαδίκτυο, αλλά οι αστυνομικές αρχές της Μ. Βρετανίας δεν έχουν καταλήξει σε τελικό πόρισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 11.00 ώρα Ελλάδος την ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων «Cobra», ενώ την υπόθεση έχουν αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς και ο τομέας εσωτερικής αντικατασκοπείας και ασφάλειας MI5.

Η Μέι απέφυγε μέχρι και το πρωί της Τρίτης να κατονομάσει κάποια ισλαμική οργάνωση ή το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος ότι βρίσκεται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Το πολύνεκρο χτύπημα στο Μάντσεστερ φέρνει στη μνήμη τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε το Παρίσι με την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών και χώρο συγκέντρωσης νέων ανθρώπων, το Μπατακλάν, και την αγριότητα των τρομοκρατών με τα καλάσνικοφ που θέρισαν τους θαμώνες της.

Video-ντοκουμέντο έξω από την αρένα που καταγράφει την έκρηξη

Το χρονικό της τραγωδίας

Με αίμα βάφτηκε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, καθώς μετά το τέλος της σημειώθηκαν εκρήξεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της αστυνομίας.

Περισσότεροι από 60 υπολογίζονται οι τραυματίες, ενώ εκατοντάδες είναι τα παιδιά που έχουν χαθεί μετά την τραγωδία στην αγγλική πόλη. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι παιδιά και έφηβοι, καθώς η Αμερικανίδα τραγουδίστρια έχει ιδιαίτερα νεανικό κοινό. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος στο φουαγιέ του σταδίου, όπου βρίσκονται τα εκδοτήρια εισιτηρίων, και ο σάκος ήταν γεμάτος με καρφιά, ώστε οι τρομοκράτες να πολλαπλασιάσουν τα θύματα.

Αμερικανικά δίκτυα, που επικαλούνται Βρετανούς αξιωματούχους, αναφέρουν ότι η έκρηξη προήλθε από καμικάζι αυτοκτονίας τη στιγμή που τελείωσε η συναυλία και έβγαινε ο κόσμος από τον συναυλιακό χώρο (σ.σ.: οι πόρτες είχαν ανοίξει και ως εκ τούτου κάποιος μπορούσε να περάσει σε αυτόν, δεδομένου ότι τα μέτρα ασφαλείας είχαν χαλαρώσει).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έγινε στη Βρετανία από τα βομβιστικά χτυπήματα στο Λονδίνο (7η Ιουλίου 2005), όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις κατά τριών συρμών του μετρό κι ενός λεωφορείου.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ «πιάστηκε στον ύπνο» και καθυστέρησε να επιβεβαιώσει το γεγονός και πολύ περισσότερο να ανακοινώσει από τι προκλήθηκαν οι εκρήξεις. Πολύ αργότερα άρχισε να κάνει λόγο για ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας. Εκτός από τους 22 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες στο στάδιο καταγράφεται και ένα άλλο φαινόμενο. Πάρα πολλά παιδιά έχουν χαθεί.

Έχασαν τους γονείς και τους φίλους τους και δεν είχαν πού να πάνε ή πώς να τους αναζητήσουν. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση του γνωστού ξενοδοχείου του Μάντσεστερ Holliday Inn, ότι στους χώρους του έχουν καταφύγει περισσότερα από 50 παιδιά που αναζητούν τους δικούς τους.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες του Μάντσεστερ άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν ανθρώπους που έχουν χαθεί ή δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη.

Η αστυνομία την ίδια ώρα περιοριζόταν να ανακοινώσει λακωνικά: «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό». Τα περιβόητα βρετανικά μέτρα ασφαλείας και ετοιμότητας, όμως, είχαν ήδη καταρρεύσει…

Ένας νεαρός άνδρας που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι


Η μεταφορά ενός τραυματία με φορείο

Με το χέρι στη σκανδάλη βρίσκεται ο αστυνομικός της φωτογραφίας και όχι μόνο

Οι αστυνομικοί με ένα παιδάκι που προφανώς ψάχνει τους δικούς του ανθρώπους
  Πανικός επικράτησε στην περιοχή

Συγγενείς προσπαθούν να μιλήσουν με τα οικεία τους πρόσωπα

Τραυματίας φεύγει υποβασταζόμενος

Φωτογραφία λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη φονική έκρηξη
  Μία εικόνα χίλιες λέξεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης