Ποιος δεν γνωρίζει το μικρό εκείνο χωριό στη Γαλατία, όπου οι κάτοικοί του δεν έχουν αποδεχθεί τη ρωμαϊκή κυριαρχία…

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ βρίσκονται επικεφαλής του κόμικ που σχεδίασε ο 90χρονος πλέον Αλμπέρ Υντερζό. Μαζί με το μικροσκοπικό τους σκυλάκι Ιντεφίξ και με σύνθημα «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι» τα βάζουν με τον στρατό του Καίσαρα εδώ και έξι δεκαετίες, πίνοντας από ένα μπουκαλάκι το μαγικό φίλτρο του Δρυΐδη τους. Εκτός από τον Οβελίξ φυσικά, αφού είχε πέσει μικρός στη μαρμίτα με το φίλτρο και πλέον δεν το έχει ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Υντερζό έχει απομείνει μόνος, καθώς ο στενός του συνεργάτης Ρενέ Γκοσινί, συνδημιουργός του Αστερίξ που έγραφε τα ευφυέστατα κείμενα, έχει φύγει από τη ζωή εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1980 ο Υντερζό επιμελείται μόνος του τις εκδόσεις του Αστερίξ.

Ο Ζαν-Υβ Φερί και ο Ντινιέ Κονράντ (τρίτος και τέταρτος από αριστερά προς τα δεξιά) κατόρθωσαν να δώσουν νέα πνοή στο διάσημο κόμικ. Οι δύο δημιουργοί διατήρησαν το χιούμορ του Γκοσινί, συνδυάζοντάς το επιδέξια με τις επιρροές του σήμερα. Ο Αστερίξ φαίνεται ότι έχει ακόμη μέλλον μπροστά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί ο Υντερζό να έχει γίνει… Μαθουσαλίξ, όπως ένας από τους ήρωες του κόμικ του, και να μη σκιτσάρει ο ίδιος πια, παραμένει όμως παρών με χρήσιμες πληροφορίες στους νεότερους συνεργάτες του που συνεχίζουν την παράδοση του Αστερίξ.

Υπόκλιση για τα θύματα της τρομοκρατίας



Όταν τον Ιανουάριο του 2015 τζιχαντιστές τρομοκράτες επιτέθηκαν στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 εργαζόμενοι -οι τέσσερις σκιτσογράφοι-, ο Υντερζό απέτισε φόρο τιμής με τον δικό του τρόπο.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης