Ο διαβόητος εκτελεστής του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΤζιχάντι Τζον όχι μόνο πέρασε από την Ελλάδα, στο ταξίδι του από τη Βρετανία στη Συρία, αλλά συνελήφθη και κρατήθηκε επί τέσσερις μέρες από τις Αρχές στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε τη Μ. Πέμπτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today.

Ο Τζιχάντι Τζον ταξίδεψε από την Καστοριά στη Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθη και κρατήθηκε για τέσσερις ημέρεςΗ είδηση βασίζεται σε μαρτυρία τζιχαντιστή, ο οποίος δεν κατονομάζεται και ισχυρίζεται ότι ταξίδεψε μαζί με τον Τζιχάντι Τζον, κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Εμουαζί, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2015, διέσχισε την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2012 υποδυόμενος τον μετανάστη, μαζί με τον ανώνυμο τζιχαντιστή, με στόχο να φτάσει στην πόλη Ράκα της Συρίας, το προπύργιο του Χαλιφάτου.

Η ανακοίνωση του Ντέιβιντ Κάμερον για τον θάνατο του Τζιχάντι Τζον:

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του RT, ο Τζιχάντι Τζον πέρασε χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα τη σήραγγα της Μάγχης κρυμμένος μέσα σε ένα φορτηγό, με τον ανώνυμο τζιχαντιστή να σημειώνει ότι «οι συνοριακοί έλεγχοι ήταν πολύ πιο αυστηροί κατά την είσοδο στη Βρετανία, αντιθέτως με την έξοδο από αυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη Γαλλία οι δύο άνδρες μετέβησαν στις Βρυξέλλες, όπου και αγόρασαν αεροπορικά εισιτήρια για την Αλβανία, «χωρίς φόβο ότι θα σημάνει συναγερμός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες», καθώς τα ονόματα και των δύο ήταν ήδη γνωστά στις Αρχές.

Το δημοσίευμα του Russia Today

«Μόλις φτάσαμε στη βελγική πρωτεύουσα, ξυρίσαμε τα κεφάλια μας και φάγαμε σε μια καφετέρια» περιγράφει ο  ισλαμιστής, επισημαίνοντας ότι ενώ ταξίδευαν με βρετανικά διαβατήρια, είχαν στην κατοχή τους δύο πλαστά γαλλικά ταξιδιωτικά έγγραφα ως εφεδρικά, καθώς και το ποσό των 30.000 ευρώ σε μετρητά. Στη συνέχεια, οι δύο τζιχαντιστές πέρασαν στην Ελλάδα. Φοβούμενοι ότι μια απευθείας πτήση προς την Αλβανία θα μπορούσε να εγείρει υποψίες, προσποιήθηκαν ότι σχεδίαζαν στη συνέχεια να αλλάξουν πτήσεις με προορισμό την Κέρκυρα.

Στην πραγματικότητα δεν επιβιβάσθηκαν ποτέ στην πτήση προς το ελληνικό νησί. Πλήρωσαν 1.000 ευρώ σε λαθρέμπορους και πέρασαν κρυφά στην Καστοριά, απ’  όπου κατευθύνθηκαν με ταξί στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, σύμφωνα πάντα με τον ανώνυμο τρομοκράτη, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία επί τέσσερις ημέρες.

Το ρωσικό πρακτορείο δεν διευκρινίζει τους λόγους που συνελήφθησαν οι δύο άνδρες.

Τελικά, οι δύο τρομοκράτες αφέθηκαν ελεύθεροι και συνέχισαν το ταξίδι τους με επόμενο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, όπου και τους δόθηκε δίμηνη άδεια ελεύθερης κυκλοφορίας στην Τουρκία.

Από εκεί και πέρα ήταν εύκολο για τους δύο τζιχαντιστές, με τη βοήθεια συνεργατών τους, να διασχίσουν την Τουρκία μέχρι τα σύνορα και να περάσουν στη Συρία.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης