Το διαστημόπλοιο «Juno» της NASA συνέλαβε πρόσφατα εκπληκτικές εικόνες του βόρειου πόλου του Δία κατά τη διάρκεια πτήσης την 27η του Αυγούστου, του τρέχοντος έτους.

Οι εικόνες που λήφθηκαν από 2.500 μίλια πάνω από τα σύννεφα του Δία, κατά τη διάρκεια της πρώτης από τις 36 «flybys» του Juno κάνουν το γύρο του πλανήτη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ ο Δίας γίνεται άμεσα αναγνωρίσιμος για την ωραία εμφάνιση με τις πολύχρωμες ρίγες του και την κόκκινη κηλίδα, η πραγματικότητα είναι ότι «δεν είναι καθόλου φιλόξενος», δηλώνει ο Σκοτ Μπόλτον, κύριος ερευνητής αστρονομίας, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο «Southwest» στο Σαν Αντόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρώτη γεύση από το βόρειο πόλο του Δία, δε μοιάζει με τίποτα απ’ ότι έχουμε δει ή φανταστεί προηγουμένως», δήλωσε ο Μπόλτον. «Είναι πιο έντονο το μπλε χρώμα εκεί από ό, τι σε άλλα μέρη του πλανήτη και υπάρχουν πολλές αστρικές καταιγίδες».

Η δραστηριότητα καιρικών φαινομένων και οι θύελλες είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που παρατηρούνταν στο παρελθόν, στον πλανήτη γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με τη NASA.

Το Juno έφτασε στο Δία στις 4 Ιουλίου και οι εικόνες πάρθηκαν κατά τη διάρκεια έξι ωρών εκπομπής, στο βόρειο τμήμα του πλανήτη.

Το διαστημόπλοιο στοίχισε $ 1 δις και θα περάσει σχεδόν πέντε χρόνια γύρω από το γιγάντιο πλανήτη, όπου είναι προγραμματισμένο να μελετήσει τι κρύβεται κάτω από τα σύννεφα που στροβιλίζονται.

Η αποστολή του θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, όταν θα καεί εσκεμμένα στην ατμόσφαιρα του Δία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης