Μετά από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας πέντε ετών η μη επανδρωμένη αποστολή Juno της NASA φτάνει στον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Την ώρα που η Ήρα (Juno στα λατινικά) θα συναντήσει τον Δία, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρατήρηση την εξέλιξη ενός εντυπωσιακού σέλαος στον γίγαντα αερίων του ηλιακού μας συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο συνέβαινε την ώρα που το Juno εισερχόταν στο μαγνητικό πεδίο στο βόρειο πόλο του Δία. «Μοιάζει σαν ο Δίας να ξεκίνησε ένα πάρτι με πυροτεχνήματα για την άφιξη του Juno» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζόναθαν Νίκολς από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, το Juno θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το Δία, 5.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά του, για να μείνει εκεί επί ένα τουλάχιστον έτος.

Το Juno θα εξερευνήσει τον γιγάντιο πλανήτη διαπερνώντας την πυκνή νέφωση που τον καλύπτει κάνοντας 37 κοντινά περάσματα. Θα καταγράψει το βαρυτικό και το μαγνητικό του πεδίο, καθώς και τη δυναμική και τη σύνθεση της ατμόσφαιράς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Juno, μια αποστολή κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, κατασκευάστηκε από την εταιρεία Lockheed Martin Space Systems και κινείται με ηλιακή ενέργεια χάρη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης