Ζougla Newsroom 

Είναι προφανές πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πούτιν για τις προθέσεις του πριν από λίγα μόλις 24ωρα κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Άλλωστε αυτό συνηθίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητοποίηση μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με την Ουκρανία, και ο νέος γύρος πολεμικών ιαχών που ακούγονται στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελούν ένα από τα δείγματα πως οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον επιδεινώνονται μέρα με την ημέρα.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποστείλει δύο πολεμικά σκάφη μέσω Βοσπόρου στον Εύξεινο Πόντο, προκάλεσε νέο γύρο έντασης την ώρα που τουλάχιστον 25 τάγματα ειδικών δυνάμεων και επίλεκτων σωμάτων του ρωσικού στρατού, έχουνε πάρει θέση στα σύνορα της Ρωσίας με την ρωσόφωνη ουκρανική επαρχία του Ντόνετς και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει σε εφαρμογή τη δική τους κινητοποίηση.

Όμως, πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, πως τελικά οι ΗΠΑ αναστέλλουν προς το παρόν την αποστολή των δύο πολεμικών σκαφών. Η πληροφορία δόθηκε στους Τούρκους προφορικά και δεν υπάρχει γραπτή επιβεβαίωση, όπως επισημαίνει η τουρκική ιστοσελίδα Αhval σε πρωτοσέλιδη ανάρτησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, πως επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις που η Μόσχα επιφέρει στις ΗΠΑ καθώς και για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2020.Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στην ουσία κι ενώ οι κυρώσεις αφορούν τουλάχιστον 32 ρωσικές, οικονομικές, και πολιτικές οντότητες, ο Τζο Μπάιντεν απελαύνει και 10 Ρώσους διπλωμάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και υπηρετούν στην Αμερική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου. Επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.

Είναι σίγουρο πως λόγω της αρχής της αμοιβαιότητας,  η Ρωσία θα απαντήσει με ανάλογες ενέργειες ενώ σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον. Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις και πως αυτή τη στιγμή οι εμπειρογνώμονες προετοιμάζουν την απάντηση.

Είναι φανερό πως οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν νέο γύρο ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης μετά από μια περίοδο ισχνής αμερικανικής παρουσίας στα διάφορα μέτωπα, όπως στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο και στα Βαλκάνια.

Όμως η περίοδος Τράμπ τελείωσε και η νέα αμερικανική διακυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει πως η Αμερική επανέρχεται και διεκδικεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Είτε στη Λιβύη και στη Συρία, είτε στον Καύκασο και τον Εύξεινο Πόντο, είτε στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Με δεδομένη λοιπόν την ανακατάταξη των αμερικανικών προτεραιοτήτων, η Μόσχα καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα αμερικανική δυναμική την οποία επιβάλει το δόγμα Τζο Μπάιντεν. Υπάρχει ωστόσο μία διαφορά. Επί της ουσίας, η νέα αυτή πραγματικότητα, έχει τρεις παίκτες. Την Αμερική και τη Ρωσία από τη μία αλλά και την Κίνα, αφού η Ουάσιγκτον φέρεται να είναι αποφασισμένη να φρενάρει της ολοένα κλιμακούμενες διεκδικήσεις του Πεκίνου στον Ειρηνικό, Ινδικό Ωκεανό και στους νέους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους του πλανήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης