Ο Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT, είναι Κούρδος και ο ανιψιός του, Εγίντ Ζιλάν (Egîd Zilan), είναι αντάρτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Ο Εγίντ Ζιλάν κατάγεται από την ανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας και εντάχθηκε στο HPG, στον ένοπλο βραχίονα του PKK, το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εγίντ Ζιλάν σε συνέντευξή του στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, μιλάει για την πολιτική εκτουρκισμού των Κούρδων σε ειδικά σχολεία και δήλωσε ότι και ο θείος του εκτουρκίστηκε σε ένα τέτοιο σχολείο.

«…δεν υπάρχουν εναλλακτικές για τα παιδιά των Κούρδων και οι οικογένειες υποχρεώνονται να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά τα σχολεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Μεγαλώσαμε με τις πολιτικές αφομοίωσης του τουρκικού κράτους και όχι με τη δική μας κουλτούρα. Χρησιμοποιούσαν βία για να μας αφομοιώσουν.

»Η βία ασκούνταν μόνο στα παιδιά Κούρδων, τα παιδιά Τούρκων δεν τα χτυπούσαν.

»Οι οικογένειές μας θεωρούσαν ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουμε «μεγάλοι άνθρωποι» ήταν να σπουδάσουμε, και μας πίεζαν να μείνουμε στα σχολεία αυτά ό,τι κι εάν γινόταν.

»Όλοι γύρω μας αναφέρονταν στον Χακάν Φιντάν ως παράδειγμα προς μίμηση. Μιλούσαν σαν να μην ήταν ο Χακάν Φιντάν υπεύθυνος για δεκάδες σφαγές.

»Είμαστε Κούρδοι και ο Χακάν Φιντάν σκότωνε Κούρδους.

»Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί η οικογένειά μου τον χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα.
»Είναι άραγε «μεγάλος άνθρωπος» αυτός που σκοτώνει τον αδελφό του, όπως ο Χακάν Φιντάν;».

Όπως είπε στη συνέντευξή του, ένας από τους λόγους που εντάχθηκε στο PKK ήταν οι εκτουρκισμένοι Κούρδοι «που έσφαζαν τον λαό μας», όπως ο Χακάν Φιντάν.

«Είμαι συγγενής του Χακάν Φιντάν μέσω του παππού μου, που ήταν ο αδελφός του πατέρα του. Ο πατέρας του Χακάν Φιντάν ήταν θείος μου.

»Μέσα στην οικογένεια υπήρχαν κάποιοι που απέρριπταν τον Χακάν Φιντάν και άλλοι που τον υποστήριζαν….»

O Egîd Zilan το διάστημα αυτό συμμετέχει στις επιχειρήσεις των ανταρτών του HPG στην περιοχή Μπραντόστ, του Ν. Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), όπου ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να καταλάβει στρατιωιτκά την εν λόγω περιοχή.

Πηγή: tribune.gr, anfenglish.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης