Η κλιμακούμενη μάχη για τον πολιορκημένο συριακό θύλακο της Ανατολικής Γούτα μπορεί να εξελιχθεί σε μια επανάληψη της μάχης για το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας όπου επί μήνες μαίνονταν οι συγκρούσεις στα τέλη του 2016, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ένα δεύτερο Χαλέπι και ελπίζω πως έχουμε διδαχθεί απ’ αυτό», είπε ο ντε Μιστούρα στο Ρόιτερ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η Γαλλία δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της Ανατολικής Γούτα από φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις ισοδυναμεί με σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι επιθέσεις «στοχοθετούν εσκεμμένα κατοικημένες περιοχές και πολιτικές υποδομές, περιλαμβανομένων ιατρικών. Αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι πράξεις αυτές δείχνουν την ευθύνη του συριακού καθεστώτος, αλλά επίσης αυτή της Ρωσίας και του Ιράν, που είναι οι κύριοι υποστηρικτές του και οι οποίοι, στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα, έχουν δεσμευθεί για μια κατάπαυση του πυρός που υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί στη Γούτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης