Αν η εποίκιση των κομητών γινόταν εφικτή, στον συγκεκριμένο θα επικρατούσε το… αδιαχώρητο, αφού το αλκοόλ και τα σάκχαρα αναβλύζουν άφθονα από την επιφάνειά του. Πέρα από τους χιουμοριστικούς συνειρμούς όμως, ο κομήτης Λάβτζοϊ οδηγεί και σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, που έρχεται να στηρίξει την υπόθεση ότι οι κομήτες έσπειραν τη ζωή στη Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε ότι ο κομήτης Λάβτζοϊ απελευθέρωνε τόσο οινόπνευμα όσο τουλάχιστον 500 μπουκάλια κρασί ανά δευτερόλεπτο, κατά το αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του» γράφει ο Nicolas Biver, βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην επιθεώρηση «Science Advances».

Οι ερευνητές βρήκαν 21 διαφορετικά μόρια στις ουσίες που ανέβλυζαν από τον κομήτη, συμπεριλαμβανομένων μορίων αιθυλικής αλκοόλης –το γνωστό μας οινόπνευμα– και γλυκολαλδεΰδης, δηλαδή ενός είδους σάκχαρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κομήτης Λάβτζοϊ. Πηγή: NASA

​Ορισμένοι υποστηρίζουν με σιγουριά ότι οι κομήτες, που αποτελούν παγωμένα κατάλοιπα από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, μπορεί να μετέφεραν τα απαραίτητα μόρια για την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη μας
Ορισμένοι υποστηρίζουν με σιγουριά ότι οι κομήτες, που αποτελούν παγωμένα κατάλοιπα από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, μπορεί να μετέφεραν τα απαραίτητα μόρια για την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη μας.

Η τελευταία ανακάλυψη κατέστη εφικτή όταν ο κομήτης Λάβτζοϊ, κατά κόσμον C/2014 Q2, προσέγγισε τον Ήλιο σε απόσταση αναπνοής, στις 30 Ιανουαρίου. Τότε λοιπόν η NASA διαπίστωσε ότι ο εν λόγω κομήτης –από τους φωτεινότερους και «πιο ενεργούς στην τροχιακή γειτονιά της Γης», σύμφωνα με τους επιστήμονες– έβγαζε 20 τόνους νερό το δευτερόλεπτο. Επιπλέον, η σχετικά μικρή απόστασή του από τον Ήλιο έκανε τον Λάβτζοϊ να απελευθερώνει διάφορα αέρια, τα οποία και μπήκαν στο μικροσκόπιο…

Καταλύτες για την εμφάνιση ζωής στη Γη

Η αναγνώριση των μορίων έγινε μέσω μέτρησης των συχνοτήτων μικροκυμάτων που εξέπεμπαν μετά την ενεργοποίησή τους από το ηλιακό φως, καθώς κάθε μόριο έχει τη δική του, μοναδική συχνότητα.
«Το αποτέλεσμα οπωσδήποτε προωθεί την ιδέα ότι οι κομήτες φέρουν πολύ σύνθετη χημεία» γράφει η εκ των συντακτών της έρευνας Stefanie Milam, στέλεχος της NASA.

Αναγνώριση στοιχείων μέσω συχνοτήτων. Πηγή: Max Plank Institute

«Κατά τον Ύστερο Βαρύ Βομβαρδισμό, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν πολλοί κομήτες και αστεροειδείς έσκαγαν πάνω στη Γη και αποκτούσαμε τους πρώτους μας ωκεανούς, η ζωή δεν ήταν ανάγκη να ξεκινήσει μόνο με απλά μόρια όπως του νερού, του μονοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου.

»Αντίθετα» εξηγεί η επιστήμονας, «η ζωή διέθετε κάτι πολύ πιο εξελιγμένο σε μοριακό επίπεδο. Εντοπίζουμε μόρια με πολλαπλά άτομα άνθρακα. Τώρα λοιπόν μπορείτε να δείτε από πού αρχίζουν να σχηματίζονται τα σάκχαρα, καθώς και πιο σύνθετα οργανικά στοιχεία, όπως τα αμινοξέα –τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών– ή οι νουκλεοβάσεις, τα δομικά στοιχεία του DNA.

Μια ακόμη άποψη του κομήτη Λάβτζοϊ. Πηγή: NASA

»Αυτά μπορούν να αρχίσουν να σχηματίζονται πολύ ευκολότερα απ’ ό,τι αν ξεκινούσαν με μόρια που διαθέτουν μόνο δύο ή τρία άτομα».

Πηγή: Russia Today

 Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης