Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα θέματα που θα συζητηθούν στον νέο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας και τόνισε ότι η Σερβία αναμένει συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερήσια διάταξη και αναμένουμε να συνεχιστεί από εκεί όπου σταματήσαμε και να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για τη Σερβία είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα η συγκρότηση της Ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν το Βελιγράδι θα επιμείνει το ζήτημα της περιουσίας να εξεταστεί στην επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι «το θέμα αυτό εξετάζεται στον διάλογο και ότι είχε συζητηθεί και με την πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία είχε τονίσει ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επόμενες φάσεις».

«Τότε δεν ήταν επίκαιρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορυχείων Τρέπτσα, συζητήσαμε για τον ενεργειακό τομέα» ανέφερε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τα περιουσιακά ζητήματα και τα θέματα κυριότητας, που είναι πολύ σημαντικά, δεν συμπεριελήφθησαν στον διάλογο ούτε σε κάποια συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον νέο πρωθυπουργό του Κοσόβου και τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, υπενθύμισε ο κ. Ντάτσιτς και πρόσθεσε πως στις συνομιλίες θα είναι παρών και ο ίδιος.

Στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας προκάλεσε ένταση η επιχειρούμενη «κρατικοποίηση» του συμπλέγματος ορυχείων, μεταλλουργικής και χημικής βιομηχανίας Τρέπτσα από την κυβέρνηση της Πρίστινας, με τη Σερβία να καταγγέλλει «απόπειρα υφαρπαγής σερβικής κρατικής περιουσίας».

Η Πρίστινα ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία, αφαιρώντας το ζήτημα της επιχείρησης Τρέπτσα από το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης δημοσίων υπηρεσιών.

Η σερβική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μονομερή απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για το σύμπλεγμα ορυχείων Τρέπτσα, καθώς το Ταμείο Ανάπτυξης της Σερβίας κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης, δήλωσε ο διευθυντής της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, την περασμένη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης