Εισαγγελείς στη Νότια Κορέα απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος της θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας ταξί Uber για παραβίαση νόμου που αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Σεούλ άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας –στην οποία κατονομάζεται και ο επικεφαλής της, ο Τράβις Καλάνικ, ο 38χρονος επικεφαλής και ιδρυτής της Uber, της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται την ομώνυμη εφαρμογή για smartphones και ταμπλέτες. Σημειώνεται ότι μέσω αυτής μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να μετατρέψουν το Ι.Χ. τους σε ταξί και να διασυνδεθούν με δυνητικούς πελάτες, ενώ μία άλλη παρεχόμενη υπηρεσία αφορά και επαγγελματίες οδηγούς ταξί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καλάνικ κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο ο οποίος απαγορεύει σε ιδιώτες ή εταιρείες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες να παρέχουν ή να διευκολύνουν τις υπηρεσίες μεταφορών, μετέδωσε το Yonhap επικαλούμενο αξιωματούχο της εισαγγελίας που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εισαγγελείς δεν θα προβούν σε συλλήψεις. Η ανώτατη ποινή που προβλέπεται για παραβίαση του εν λόγω νόμου είναι ή η επιβολή προστίμου ύψους 18,121 δολαρίων ή ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη, μετέδωσε το Yonhap.

Όπως και τόσες άλλες εταιρείες που λειτουργούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, έτσι και η Uber ουσιαστικά λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ πελάτη και προμηθευτή. Όλα, από την εύρεση οδηγού μέχρι την παραλαβή του πελάτη και την τιμολόγηση της κούρσας, γίνονται μέσω της εφαρμογής της Uber που έχουν οι πελάτες και οι οδηγοί της εταιρείας στο κινητό τους τηλέφωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου για το σχετικά νέο αυτό επιχειρηματικό μοντέλο έχει θέσει στο στόχαστρο των Αρχών παγκοσμίως την Uber.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δημοτικές αρχές της Σεούλ ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής ενός μέτρου σύμφωνα με το οποίο οι οδηγοί της Uber που δεν θα είναι καταχωρημένοι ως οδηγοί ταξί θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο, ενώ θα επιβραβεύονται χρηματικά όσοι τους καταγγέλλουν.

Το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Yonhap, ενώ εκπρόσωπος της Uber δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει την εγκυρότητά του και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες της λειτουργούν φυσιολογικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης