Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα διεξαγάγουν την ερχόμενη εβδομάδα τα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, τα οποία όμως θα έχουν μικρότερη κλίμακα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενημέρωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Η 9η κοινή στρατιωτική άσκηση, που πρόκειται να αρχίσει τη Δευτέρα, αναμένεται μολαταύτα να προκαλέσει οργή στη Βόρεια Κορέα, καθώς η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει πάγια τα γυμνάσια προετοιμασία εισβολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ετήσια άσκηση (…) θα γίνει με προσομοίωση μέσω υπολογιστή», θα αφορά τη «διοίκηση» των στρατευμάτων των δύο κρατών και θα έχει «αυστηρά αμυντικό χαρακτήρα», ανέφερε το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα γυμνάσια αυτά, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Δημοκρατικό νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα διεξαχθούν ενώ ο διάλογος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής στο Ανόι του προκατόχου του κ. Μπάιντεν, του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Φεβρουάριο του 2019.

Στη Νότια Κορέα παραμένουν ανεπτυγμένοι περίπου 30.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα ετήσια κοινά γυμνάσια συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες νοτιοκορεάτες στρατιώτες.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να αξιοποιήσει τα γυμνάσια αυτά για να προχωρήσει σε προκλήσεις και να θέσει σε δοκιμασία την κυβέρνηση του Μπάιντεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης