Νότια Κορέα: Φοιτητές ξύρισαν τα κεφάλια τους σε διαμαρτυρία για το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 15:44
Νότια Κορέα: Φοιτητές ξύρισαν τα κεφάλια τους σε διαμαρτυρία για το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα

Περισσότεροι από 30 φοιτητές στη Νότια Κορέα ξύρισαν τα κεφάλια τους σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου, μπροστά στην ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ σε διαμαρτυρία για το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει στη θάλασσα νερό από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Κατά διαστήματα η αστυνομία διέλυε το πλήθος που συγκεντρωνόταν, το οποίο φώναζε συνθήματα κατά του ιαπωνικού σχεδίου και κρατούσε πανό, αλλά δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση της δράσης αυτής της διαμαρτυρίας, αν και στη Νότια Κορέα ισχύει απαγόρευση στις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Οι φοιτητές που είχαν καθίσει και τους ξύριζαν τα κεφάλια φορούσαν ποδιές πάνω στις οποίες αναγράφονταν μηνύματα υπέρ της καταδίκης του ιαπωνικού σχεδίου και της εγκατάλειψής του.

Ένα από αυτά ήταν: «Η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ακυρώσει το σχέδιο για την απόρριψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα».

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απορρίψει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους επεξεργασμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σταδιακά, ξεκινώντας σε περίπου δύο χρόνια.

Η Σεούλ έχει επικρίνει έντονα την απόφαση αυτή και κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο πρόεδρός της Μουν τζε-ιν έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως η Ιαπωνία έλαβε την απόφαση αυτή με διαφανή τρόπο και ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί τις δέουσες διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: AP

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 15:50