Η Νότια Κορέα ανέφερε σήμερα την πρώτη περίπτωση της σπάνιας θρόμβωσης που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 27 Απριλίου καθώς εργάζεται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της διευθύντριας της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (KDCA) Τζέονγκ Έουν-κιέονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άνδρας αυτός ένιωσε έναν πονοκέφαλο στις 9 Μαΐου και αναζήτησε ιατρική φροντίδα προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 12 Μαΐου καθώς ο πονοκέφαλος συνεχιζόταν και πάθαινε και μυϊκές κράμπες, σημείωσε η Τζέονγκ. «Η κατάστασή του έχει βελτιωθεί έκτοτε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παρ΄ ότι εξακολουθεί να χρειάζεται παρακολούθηση» πρόσθεσε η ίδια.

Η Τζέονγκ εξήγησε ότι τα συμπτώματα είναι ιάσιμα αν εντοπιστούν εγκαίρως και θεραπευτούν με τον σωστό τρόπο. Περίπου 3,27 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Κορέα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τη μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι στιγμής.

Οι αναφορές που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, κυρίως την αποκαλούμενη θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που παρατηρείται σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, δηλαδή θρομβοπενία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει ότι φαίνεται να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και σε εκείνο της Johnson & Johnson, αλλά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Η AstraZeneca έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την κατανόηση των μεμονωμένων περιπτώσεων και των «πιθανών μηχανισμών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα υπερβολικά σπάνια περιστατικά», ενώ η J&J υποστήριξε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια σαφής αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στους θρόμβους.

Η Νότια Κορέα περιόρισε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 30 ετών μετά τις αναφορές για δημιουργία θρόμβων. Η KDCA ανέφερε 430 νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 140.340 και των θανάτων σε 1.959.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης