Οι ταραχές και οι λεηλασίες στη Νότια Αφρική «υποκινήθηκαν, υπάρχουν άνθρωποι που τις σχεδίασαν και τις συντόνισαν», κατήγγειλε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα στο Ντέρμπαν, λιμάνι της ανατολικής περιφέρειας Κουαζούλου-Νατάλ, όπου ξέσπασαν οι βιαιότητες πριν από μία εβδομάδα.

«Θα τους ασκήσουμε διώξεις. Έχουμε ταυτοποιήσει αρκετούς, δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία και το χάος» στη χώρα, πρόσθεσε, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες για 12 πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως «ένα από τα πρόσωπα αυτά έχει ήδη συλληφθεί και ενισχύθηκε η παρακολούθηση των 11 άλλων». Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Προεδρίας Χουμπούτζο Ντσχαβχένι, ο οποίος κατήγγειλε «ένα οικονομικό σαμποτάζ».

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, την επομένη της φυλάκισης του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών για προσβολή δικαστηρίου. Στη συνέχεια οι ταραχές επεκτάθηκαν με φόντο την ενδημική ανεργία και τους νέους περιορισμούς εξαιτίας του Covid-19.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Νοτιοαφρικανού προέδρου επί του πεδίου από την αρχή της κρίσης αυτής, μιας από τις πιο σοβαρές που έχει διέλθει η χώρα από τον εκδημοκρατισμό της μετά το απαρτχάιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ραμαφόζα δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος με αυτό που συμβαίνει εδώ», διευκρινίζοντας πως οι βιαιότητες στην επαρχία των Ζουλού στοίχισαν τη ζωή σε 95 ανθρώπους, τέσσερις περισσότερους απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί την προηγουμένη, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό σε τουλάχιστον 121 νεκρούς.

Οι καταστροφές μάς γυρίζουν πίσω σε όρους οικονομικής ανάκαμψης, δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε πως βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τους αξιωματούχους της επαρχίας και τις δυνάμεις της τάξης.

«Θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, μας ξεπέρασε η κατάσταση» παραδέχθηκε απαντώντας σε επικρίσεις για την κυβερνητική δράση. Όμως αυτή η κατάσταση «θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη» αν οι δυνάμεις της τάξης δεν πήγαιναν στο ραντεβού, διαβεβαίωσε.

Ο ίδιος υποσχέθηκε επίσης πως έως 25.000 στρατιώτες, δέκα φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στην αρχή της εβδομάδας, θα έχουν αναπτυχθεί σύντομα για να διατηρήσουν τη σχετική ηρεμία που ανακτήθηκε και είναι προς το παρόν πιο φανερή στο Γιοχάνεσμπουργκ απ’ ό,τι στην περιοχή των Ζουλού.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 2.000 άτομα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης