Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν πρώην διοικητή της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο οποίος κατέφυγε πρόσφατα στη Νορβηγία, όμως ο δικηγόρος του απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να απελαθεί στη Ρωσία.

Ρωσική οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, η Gulagu.net, δημοσιοποίησε την ηχογράφηση μιας τηλεφωνικής συνέντευξης με τον Αντρέι Μεντβέντεφ τη Δευτέρα, στην οποία έκανε έκκληση στη Νορβηγία να τον αφήσει να μείνει και να καταθέσει εναντίον του ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου, που πολεμά τις ουκρανικές δυνάμεις σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μεντβέντεφ είπε πως συνελήφθη και του πέρασαν χειροπέδες την Κυριακή σε ξενοδοχείο όπου διέμενε και μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης. Η Gulagu.net ανέφερε πως ειπώθηκε στον Μεντβέντεφ ότι αντιμετωπίζει απέλαση.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τις νορβηγικές αρχές για το θέμα, όμως ο Νορβηγός δικηγόρος του Μεντβέντεφ, Μπρινγιούλφ Ρίσνες, είπε στο Reuters: «Ο κίνδυνος να απελαθεί; Είναι μηδέν».

Η αστυνομία συνέλαβε τον Μεντβέντεφ καθώς υπήρχε «διαφωνία» για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά του, είπε ο Ρίσνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας και διαφωνούμε για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται. Αυτά έχουν προκαλέσει τριβές», είπε.

Ο Μεντβέντεφ διέφυγε διασχίζοντας τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας και έχει πει πως φοβάται για τη ζωή του αφού υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία και κακομεταχείριση Ρώσων κρατουμένων που στάλθηκαν στα μέτωπα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της Wagner.

«Ο σκοπός που ήρθα εδώ ήταν, πρώτον, φυσικά για να σώσω τη ζωή μου και δεύτερον, για να πω την αλήθεια στους ανθρώπους και στον κόσμο», είπε στην τηλεφωνική συνέντευξη με την Gulagu.net που ηχογραφήθηκε τη Δευτέρα.

Είπε πως θέλει επίσης να «τιμωρήσει» τον ιδρυτή της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τους θανάτους ανθρώπων που πέθαναν με εντολές του στην Ουκρανία.

Η Gulagu.net είπε πως ο Μεντβέντεφ θα αντιμετωπίσει «βάναυση δολοφονία και θάνατο» για το ότι μίλησε ανοιχτά εναντίον της Wagner αν επιστρέψει με τη βία στη Ρωσία.

«Δεν εξαγνίζουμε τον Μεντβέντεφ. Έκανε πολλά κακά πράγματα στη ζωή του», ανέφερε η οργάνωση.

«Αλλά είδε το φως, το συνειδητοποίησε, είναι έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί με τον κόσμο, με τη διεθνή έρευνα και με τις Αρχές της Νορβηγίας, θέλει να ζήσει και να καταθέσει» εναντίον της Wagner και του Πριγκόζιν, πρόσθεσε.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι ορφανός, εντάχθηκε στον ρωσικό στρατό και πέρασε κάποιο διάστημα στη φυλακή προτού ενταχθεί στη Wagner τον περασμένο Ιούλιο με τετράμηνο συμβόλαιο, το οποίο, όπως λέει, ο όμιλος παράτεινε κατ’ επανάληψη χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Έχει πει ότι διέσχισε τα χιονισμένα σύνορα του Αρκτικού Κύκλου για να εισέλθει στη Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, από τη Ρωσία αφού πέρασε από φράχτες με συρματόπλεγμα και διέφυγε από συνοριακή περίπολο με σκυλιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης