Η έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 βρίσκεται σε «καλό δρόμο», αλλά περιπλέκεται λόγω της παρουσίας παλιών πυρομαχικών στον βυθό της Βαλτικής, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Δανίας.

«Είναι μία ζώνη που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυρομαχικών -χρησιμοποιημένων ή μη – του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στον βυθό της θάλασσας, άρα δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλλά η δουλειά συνεχίζεται και βρίσκεται σε καλό δρόμο», διευκρίνισε.

Η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι πρώτες υποβρύχιες επιθεωρήσεις επιβεβαιώνουν το σενάριο του σαμποτάζ.

«Μαζί με την Σουηδία και την Γερμανία, η Δανία διεξάγει την έρευνα που προχωρεί ικανοποιητικά. Φυσικά, ό,τι ανακαλύψουμε θα ανακοινωθεί δημόσια», πρόσθεσε ο δανός υπουργός Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία έχει απαιτήσει να συμμετάσχει στην έρευνα για τις διαρροές που εμφανίσθηκαν σε διεθνή ύδατα, αλλά έχει εισπράξει την άρνηση τόσο της Κοπεγχάγης όσο και της Στοκχόλμης.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη διαμαρτυρήθηκε θεωρώντας ότι «η απροθυμία της δανικής πλευράς να περιλάβει εκπροσώπους της Ρωσίας στην έρευνα πλήττει την αξιοπιστία της».

Από την πλευρά της, η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον πρότεινε στην Μόσχα να διεξαγάγει την δική της έρευνα επί τόπου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου τεράστια διαρροή εκδηλώθηκε σε τέσσερα σημεία των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που οφείλονταν σε υποβρύχιες εκρήξεις, σύμφωνα με πολλές χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης