Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (Consejo Supremo Electoral, CSE) της Νικαράγουας έθεσε χθες Παρασκευή εκτός πολιτικής κονίστρας ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου τη Συμμαχία Πολιτών για την Ελευθερία (Alianza Ciudadanos por la Libertad, CxL, δεξιά), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, που θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία.

«Η νομική υπόσταση του πολιτικού κόμματος Συμμαχία Πολιτών για την Ελευθερία αναστέλλεται», δυνάμει απόφασης του CSE που ανέγνωσε στους δημοσιογράφος ο γραμματέας του εκλογοδικείου Λουίς Λίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο πρώην ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών που κυβέρνησε τη χώρα από το 1979 ως το 1990 και επέστρεψε στην εξουσία το 2007, και η σύζυγός του και αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, 70 ετών, πρακτικά δεν έχουν πλέον κανέναν σοβαρό αντίπαλο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η εξάλειψη του CxL από την εκλογική κούρσα καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά την υποβολή αιτήματος γι’ αυτό από το Φιλελεύθερο Συνταγματικό Κόμμα (Partido Liberal Constitucionalista, PLC, δεξιά), που κατηγορείται από επικριτές του πως παίζει το παιγνίδι της κυβέρνησης.

Το PLC επιχειρηματολόγησε πως το CxL είχε «πρόεδρο την Καρμέλα Ρότζερς Αμπέρν, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα (σ.σ. αμερικανική και νικαραγουανή), κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το PLC, το εκλογοδικείο όφειλε να «κηρύξει άκυρες όλες τις ενέργειες του κόμματος CxL».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υποψήφια του κόμματος για την αντιπροεδρία Μπερενίσε Κεσάδα, η Μις Νικαράγουα του 2017, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση. Το σπίτι της περικυκλώθηκε την Τρίτη από την αστυνομία, αφού ομάδα υποστηρικτών της κυβέρνησης του προέδρου Ορτέγα την κατηγόρησε πως προχώρησε σε «συγκεκαλυμμένη υποκίνηση» της «βίας» και «του μίσους».

Η CxL ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ότι ο Όσκαρ Σοβαλβάρο, πρώην αντεπαναστάτης μαχητής των Κόντρας, 68 ετών, και η Μπερενίσε Κεσάδα, άλλοτε νικήτρια καλλιστείων, 27 ετών, χωρίς καμιά πολιτική εμπειρία, θα ήταν αντίστοιχα ο υποψήφιος πρόεδρος και η υποψήφια αντιπρόεδρος της παράταξης.

Βάσει του εκλογικού χρονοδιαγράμματος, το CSE έχει προθεσμία ως μεθαύριο Δευτέρα 9η Αυγούστου για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες ενόψει των εκλογών.

Άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ήδη τεθεί εκτός μάχης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών στη Νικαράγουα: Το Συντηρητικό Κόμμα (Partido Conservador) και το Κόμμα για τη Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (Partido Restauración Democrática, PRD).

Συνολικά 31 αντιπολιτευόμενοι, ανάμεσά τους επτά επίδοξοι υποψήφιοι για την προεδρία, συνελήφθησαν από τις αρχές Ιουνίου και κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ή προδοσία, δυνάμει νόμων που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2020, οι πολιτικές συνέπειες των οποίων, η φίμωση της αντιπολίτευσης, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στις βίζες 50 συγγενών κυβερνητικών αξιωματούχων της Νικαράγουας, εισαγγελέων και δικαστών, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος του στενού κύκλου του Ντανιέλ Ορτέγα και της Ροσάριο Μουρίγιο, λόγω των «επιθέσεων του καθεστώτος» στους «δημοκρατικούς θεσμούς», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης