Η κυβέρνηση του Νίγηρα ενέκρινε επίσημα το αίτημα να οπλιστούν τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας, κάτι που θα δώσει στην Ουάσινγκτον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην καταδίωξη εξτρεμιστών στην περιοχή, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως η άδεια για να οπλιστούν τα αμερικανικά UAVs δόθηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα Κάλα Μουτάρι είχε γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή μιλώντας σε κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο στις αρχές του Νοεμβρίου.

Μια ενέδρα την 4η Οκτωβρίου στην οποία είχαν σκοτωθεί τέσσερις άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων προσέλκυσε περισσότερη προσοχή στην αντιτρομοκρατική αποστολή των ΗΠΑ στη χώρα της δυτικής Αφρικής. Αν και επισήμως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν μάχιμο ρόλο, η εντολή τους συμπεριλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών, την επιτήρηση και την αναγνώριση στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών στην περιοχή.

Αυτή που είχε αρχίσει ως μια μικρή αποστολή εκπαίδευσης σταδιακά μεγεθύνθηκε πολύ και πλέον στον Νίγηρα είναι ανεπτυγμένοι 800 Αμερικανοί που συνοδεύουν τους στρατιώτες του Νίγηρα σε αποστολές συλλογής πληροφοριών και άλλες αποστολές. Στο πλαίσιο της αμερικανικής αποστολής στον Νίγηρα λειτουργεί επίσης μια βάση UAVs στην Αγκαντέζ, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, όπου μέχρι τώρα ήταν ανεπτυγμένα μόνο άοπλα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης