Νίγηρας: Νεκροί δύο αστυνομικοί από επίθεση κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022, 07:00
Νίγηρας: Νεκροί δύο αστυνομικοί από επίθεση κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Ταμού (δυτικά), πόλη κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ επτά δράστες έπεσαν νεκροί σε επιχείρηση του στρατού σε αντίδραση, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε «τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε (σ.σ. προχθές) Δευτέρα 24η Οκτωβρίου 2022» εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Ταμού, στον νοτιοδυτικό Νίγηρα, στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, που γειτονεύει με την Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Οι δράστες απέσπασαν «στρατιωτικό υλικό» στην επίθεση, κατά την ίδια πηγή.

Ήδη το Σάββατο είχε διαπραχθεί επίθεση εναντίον σημείο ελέγχου μεικτής δύναμης, αστυνομικών και μελών της υπηρεσίας υδάτινων πόρων και δασών, στην ίδια πόλη, αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα, σύμφωνα με πηγή στην περιοχή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή αεροσκαφών, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 από τους δράστες της επίθεσης και να τραυματιστούν άλλοι 24, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας.

Η περιοχή της Ταμού γειτονεύει με το πάρκο W, που εκτείνεται στα τριεθνή σύνορα Νίγηρα-Μπουρκίνα Φάσο-Μπενίν, και θεωρείται τουριστική ζώνη, καθώς είχε εγγραφεί στην παγκόσμια φυσική κληρονομιά από την UNESCO το 1996, ωστόσο δυτικές πρεσβείες αποθαρρύνουν τα ταξίδια εκεί, διότι κρίνουν πως είναι ζώνη υψηλού ρίσκου.

Το Σάββατο, τουλάχιστον έντεκα πολίτες σκοτώθηκαν στον δυτικό Νίγηρα σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές στην Μπανιμπαγκού, άλλη κοινότητα της περιφέρειας Τιλαμπέρι, κοντά στα σύνορα με το Μαλί.

Η αχανής περιοχή των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί θεωρείται ασταθής και επικίνδυνη. Έχει μετατραπεί από το 2017 σε θέατρο αιματηρών επιθέσεων που αποδίδονται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις προσκείμενες είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας προς την κατεύθυνση των συνόρων με το Μαλί εναντίον τζιχαντιστών, με την υποστήριξη, πρόσφατα, περίπου 250 μελών των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας.

Ο Νίγηρας είναι αντιμέτωπος με τη δράση τρομοκρατών σε διάφορα σημεία της επικράτειάς του. Στο νοτιοανατολικό του τμήμα, κοντά στη Νιγηρία και στη λίμνη Τσαντ, δρουν η Μπόκο Χαράμ και το ΙΚΔΑ («Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική»). Οι δύο οργανώσεις διαπράττουν συχνά επιθέσεις εναντίον αμάχων και απαγωγές για λύτρα.

Στην περιοχή των συνόρων του βόρειου Μπενίν και του νότιου Νίγηρα, που ως πρόσφατα ήταν απαλλαγμένη από αυτήν, ενέσκηψε επίσης τζιχαντιστική απειλή τους τελευταίους μήνες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022, 07:35