Η κυβέρνηση του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι προχωρά από σήμερα στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Νιαμέι και επιτρέπει την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας, που έκλεισαν στα τέλη Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

«Η κυβέρνηση, κατόπιν πρότασης των θρησκευτικών ηγετών και διαβούλευσης με την επιτροπή ειδικών για την COVID-19, υπό το φως της ευνοϊκής τάσης ως προς την εξέλιξη της επιδημίας (…) αποφασίζει να ανοίξουν ξανά οι χώροι λατρείας» από σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση που ανέγνωσε εκφωνητής της κρατικής ραδιοφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άρση των μέτρων ήταν αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη χαλαρώσει τα μέτρα ενόψει Ραμαζανιού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την «άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Νιαμέι από τη 13η Μαΐου».

Οι αρχές πάντως ζήτησαν από «τους θρησκευτικούς ηγέτες να παροτρύνουν τους πιστούς» να τηρούν «τα ελάχιστα μέτρα προστασίας», δηλαδή να πλένουν τα χέρια με σαπούνι ή να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, να φροντίζουν να πραγματοποιείται απολύμανση των χώρων λατρείας έπειτα από κάθε προσευχή ή λειτουργία, να εξασφαλίσουν ότι θα γίνεται χρήση προστατευτικών μασκών και ότι θα τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης συνδεόμενης με την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας, η κυβέρνηση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επανεξετάσει την απόφαση αυτή» προειδοποίησε στην ανακοίνωσή της.

Στα τέλη του Μαρτίου, η Νιαμέι σειόταν από διαδηλώσεις και ταραχές εξαιτίας της απαγόρευσης των ομαδικών προσευχών σε χώρους λατρείας. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέλαβαν εξάλλου σχεδόν 300 «ταραχοποιούς» κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων από τη 17η ως την 21η Απριλίου.

Μετά τα επεισόδια και πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, οι αρχές μείωσαν τις ώρες ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ανακοινώνοντας ότι θα διαρκεί από τις 21:00 ως τις 05:00, ενώ μέχρι τότε ίσχυε από τις 19:00 ως τις 06:00.

Κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών ως το βράδυ της Τρίτης, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στον Νίγηρα είχε φθάσει τους 47 νεκρούς επί συνόλου 854 κρουσμάτων μόλυνσης.

Πέραν της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Νίγηρας είναι αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, που λυμαίνονται ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης