Ιδιοκτήτης της Μεσογείου δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, λίγα 24ωρα πριν συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Η Τουρκία είναι μία μεσογειακή χώρα. Δεν είναι μουσαφίρης. Είναι νοικοκύρης, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Κάθε κίνηση που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε αλλαγή επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας» δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο για να προσθέσει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως έθνος που κληρονόμησε τον οθωμανικό πολιτισμό επιθυμούμε την επαναφορά του κλίματος ηρεμίας σε αυτή τη γεωγραφία. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλο, αλλά γύρω από ένα τραπέζι στο οποίο θα βρεθούν όλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρόσθεσε,  μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» απείλησε εκ νέου.

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μίλησε για θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στις συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι εργασίες για να αποφασιστεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ακόμη ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης