Νέες κινητοποιήσεις στην Κολομβία από την προσεχή Τετάρτη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, 08:25
Νέες κινητοποιήσεις στην Κολομβία από την προσεχή Τετάρτη

Οι οργανωτές των μαζικών διαδηλώσεων στην Κολομβία δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε μέχρι να δεχτεί τη διαπραγμάτευση με το κίνημα διαμαρτυρίας, καλώντας σε νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την προσεχή Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, εναντίον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του και εναντίον των δολοφονιών ακτιβιστών και εκπροσώπων κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος Ντούκε μέχρι σήμερα δεν αποδέχεται την απαίτηση των οργανωτών των κινητοποιήσεων να διαπραγματευθεί απευθείας και αποκλειστικά μαζί τους, επιμένοντας στη θέση του ότι στον «εθνικό διάλογο» που έχει αρχίσει πρέπει να συμμετέχουν και άλλοι οικονομικοί και πολιτικοί φορείς.

Οι διαδηλώσεις που άρχισαν την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων συνεχίστηκαν χθες για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Κολομβιανοί βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις για να απαιτήσουν να μην προχωρήσουν τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που φέρονται να καταρτίζουν υπουργοί στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, για να ζητήσουν περισσότερα κονδύλια για την παιδεία και να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι σκοτωμοί υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστών και ηγετών κοινοτήτων και φυλών.

Οι διαδηλώσεις έχουν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια, λεηλασίες και βανδαλισμούς. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Νέες πορείες και μπλόκα αναφέρθηκαν στην Μπογκοτά, στην Κάλι και στην περιφέρεια Κάουκα (δυτικά).

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις προβάλλουν πλέον το αίτημα να διαλυθεί η μονάδα αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, την οποία κατηγορούν για χρήση δυσανάλογης βίας. Καταγγέλλουν επίσης αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς του στρατού.

Δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη έναν στρατιωτικό να εκτίσει 20 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του Ντιμάρ Τόρες, άλλοτε αντάρτη της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, η οποία αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2016.

Αυτόχθονες φρουροί, με τα παραδοσιακά τους ραβδιά, έφθασαν χθες Πέμπτη στην Μπογκοτά, προερχόμενοι κυρίως από μια περιοχή που σαρώνεται από τη βία που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, για να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας. Σκοπός τους είναι «να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αυτόχθονες φρουρούς που έχουν δολοφονηθεί στην Κάουκα (νοτιοδυτικά), στην Τσοκό (βορειοδυτικά), στη Ναρίνιο (νοτιοδυτικά), μαζί με αυτούς που αγωνίζονται στις πόλεις» εξήγησε η Άιντα Κιλκουέ, εξ ονόματος της Εθνικής Οργάνωσης Αυτοχθόνων της Κολομβίας (ONIC).

Οι αυτόχθονες ζητούν από το κράτος να τους προστατεύσει, καθώς έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 134 εξ αυτών αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντούκε.

Τουλάχιστον 10 αυτόχθονες έχουν σκοτωθεί από αποστάτες των FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης, στην Κάουκα, όπου διάφορες ένοπλες ομάδες συγκρούονται για τον έλεγχο καλλιεργειών κόκας και μαριχουάνας, και παράνομων μεταλλείων χρυσού.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, 08:55