Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν θέσεις Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στην περιοχή Χαφτάνιν του βόρειου Ιράκ, στη δεύτερη επιχείρηση που εξαπολύεται εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) τις τελευταίες ημέρες.

Έκανε επίσης σαφές ότι στην περιοχή επιχειρούν τούρκοι καταδρομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στην Χαφτάνιν», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter, βαφτίζοντας τη νέα επιχείρηση «Νύχια της Τίγρης».

«Για να εξουδετερωθούν το PKK και άλλα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν τον λαό μας και τα σύνορά μας, η Πολεμική Αεροπορία μας, μαζί με εξοπλισμό υποστήριξης πυρός, ελικόπτερα και καταδρομείς μας, υποστηριζόμενους από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν κινητοποιηθεί στην περιοχή», ανέφερε.

Τα σημερινά πλήγματα ανακοινώνονται μερικά εικοσιτετράωρα μετά την επιχείρηση που η Άγκυρα αποκάλεσε «Νύχτα του Αετού», μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων του PKK σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του εκτός νόμου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας — όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα — όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση έχει εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν.

Οι νέες επιχειρήσεις καταγράφονται καθώς η Άγκυρα διατείνεται πως καταγράφεται αύξηση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον βάσεων του τουρκικού στρατού.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι θα εξαπολύσει χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των βάσεων του PKK στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σίντζαρ.

Το PKK, τρομοκρατική οργάνωση για τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Στον πόλεμο χαμηλής έντασης έκτοτε, κυρίως στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης