Σε εξέλιξη βρίσκονται οι βουλευτικές εκλογές στη Νέα Ζηλανδία, στις οποίες η κεντροαριστερή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν ελπίζει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα και ταυτόχρονα να ενισχύσει τη θέση του κόμματός της, των Εργατικών, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι συντηρητικοί της Τζούντιθ Κόλινς επιδιώκουν αν όχι να την εκθρονίσουν, τουλάχιστον να μειώσουν την κοινοβουλευτική της ισχύ.

Η Αρντέρν, 40 ετών, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, και η Κόλινς, 61, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, είναι τα κεντρικά πρόσωπα αυτών των εκλογών, που θα αναδείξουν την 53η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πόρτες των εκλογικών τμημάτων άνοιξαν στις 09:00 τοπική ώρα (στις 23:00 χθες Παρασκευή ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (09:00 ώρα Ελλάδας). Η εκλογική επιτροπή αναμένεται να αρχίσει να δημοσιοποιεί τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα λίγη ώρα αργότερα.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία εκ των προτέρων κατέρριψε ρεκόρ: είχαν ήδη κατατεθεί 2 εκατομμύρια ψηφοδέλτια χθες Παρασκευή, δηλαδή ψήφισαν περισσότεροι από το 50% των Νεοζηλανδών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η διαδικασία αναβλήθηκε για έναν μήνα, μετά τον εντοπισμό εστίας του κορωνοϊού στην Όκλαντ, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Νέα Ζηλανδία, μία χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενεργό κρούσμα που να οφείλεται σε μετάδοση στην κοινότητα. Η χώρα είναι μια από τις ελάχιστες στον πλανήτη όπου δεν συστήνεται πλέον στους πολίτες να φορούν μάσκες ή να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Οι Εργατικοί αναμένουν ότι θα επικρατήσουν χάρη στην επιτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησης της Αρντέρν να περιορίσει την πανδημία. Η Κόλινς, από την πλευρά της, επιχειρηματολογεί πως εκείνη είναι η καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνεπάγεται η πανδημία για τη νεοζηλανδική οικονομία.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Νεοζηλανδών της διασποράς και των ετεροδημοτών θα ανακοινωθούν την 6η Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, διεξάγονται δύο δημοψηφίσματα, ένα για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και άλλο ένα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Αν σε αυτό το τελευταίο επικρατήσει το «ναι», η Νέα Ζηλανδία θα γίνει μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου όπου θα είναι νόμιμη η πώληση κάνναβης για χρήση από ενηλίκους, μετά την Ουρουγουάη και τον Καναδά.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα ανακοινωθούν την 30ή Οκτωβρίου.

Η Νέα Ζηλανδία υιοθέτησε μεικτό αναλογικό σύστημα το 1996, με βάση το οποίο τα κόμματα ή οι συμμαχίες των κομμάτων χρειάζονται τις 61 από τις έδρες της Βουλής – τις οποίες εξασφαλίζει συγκεντρώνοντας το 48% των ψήφων – για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι συχνά μικρότερα κόμματα διαδραματίζουν καίριο ρόλο και τελικά αναδεικνύονται σε ρυθμιστές ισορροπιών, κρίνοντας ποιο από τα μεγάλα κόμματα αναλαμβάνει την εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης