Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δεσμεύτηκε σήμερα απέναντι στις οικογένειες, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην περσινή σφαγή σε τζαμιά του Κράισττσερτς, ότι θα αποδοθούν ευθύνες, ενόψει της δημοσίευσης σημαντικής έκθεσης για την πιο πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε ποτέ στη χώρα.

Ο Αυστραλός υπέρμαχος της θεωρίας περί υπεροχής της λευκής φυλής Μπρέντον Τάραντ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη άνευ αναστολής τον Αύγουστο για τη δολοφονία 51 μουσουλμάνων πιστών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη αυτή στις 15 Μαρτίου του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα της βασιλικής επιτροπής διερεύνησης της επίθεσης στο Κράισττσερτς θα δημοσιοποιηθούν στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας την Τρίτη. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε στο αν διαπιστώνονται ελλείψεις κυβερνητικών υπηρεσιών και στο αν η πολύνεκρη αυτή επίθεση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

«Κατανοώ απολύτως ότι η κοινότητα θα θέλει να δει να αποδίδονται ευθύνες (…) και αυτό θα το παράσχουμε», δήλωσε η Άρντερν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η έκθεση των 792 σελίδων χρειάστηκε περίπου 18 μήνες για να ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει συνεντεύξεις από εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μελών υπηρεσιών ασφαλείας, ηγετικών στελεχών της μουσουλμανικής κοινότητας, διεθνών ειδικών και αξιωματούχων στην Αγγλία, τη Νορβηγία και την Αυστραλία, όπως και της Άρντερν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε στην επίθεση αυτή χάρισε διεθνείς επαίνους στην Άρντερν, όπως και η λήψη άμεσα της απόφασης να απαγορευτεί στη χώρα η πώληση ημιαυτόματων όπλων, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Ωστόσο, οι νεοζηλανδικές αρχές επικρίθηκαν ότι αγνόησαν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα ότι τα εγκλήματα μίσους σε βάρος της κλιμακώνονται. Οι επικριτές κατηγορούν επίσης τις υπηρεσίες ασφαλείας για μη καταγραφή εγκλημάτων μίσους και ότι αγνόησαν την αυξανόμενη απειλή από υπέρμαχους της θεωρίας περί υπεροχής της λευκής φυλής επειδή είχαν στρέψει υπερβολικά την προσοχή τους στον κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Η Άρντερν συναντήθηκε με μέλη των οικογενειών των θυμάτων και μερικούς επιζήσαντες των επιθέσεων στο Κράισττσερτς και δεσμεύτηκε για την άμεση ανάληψη δράσης μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της βασιλικής επιτροπής, αν και σημείωσε ότι ορισμένες συστάσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης