Εν αναμονή της άφιξης των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας στην Αθήνα, οι οποίοι θα διαπραγματευθούν στην Τουρκία και στην Ελλάδα το νέο πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι του μεταναστευτικού ζητήματος κατά την επόμενη περίοδο, η γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt», που διαθέτει εξαιρετικές επαφές στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτει πως οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επισκέπτεται την Άγκυρα πριν καταφθάσει στην Αθήνα, προκειμένου να καταλήξει με την τουρκική ηγεσία στις λεπτομέρειες που θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η εξέλιξη ικανοποιεί βεβαίως τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα είτε από την Άγκυρα είτε από τη Νέα Υόρκη δεν έπαψε να «βομβαρδίζει» τα διεθνή ΜΜΕ με ανακοινώσεις περί της ανάγκης άμεσης χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές.

Για το ζήτημα αυτό η Deutsche Welle μεταδίδει το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ηandelsblatt» αλλά και συνέντευξη με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο.

Το γερμανικό δίκτυο επισημαίνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της νέας αύξησης στον αριθμό των αφίξεων και λίγο πριν από την επερχόμενη επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σε Τουρκία και Ελλάδα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, η «Handelsblatt» διερωτάται «Απειλείται το Αιγαίο με το ξέσπασμα μιας νέας προσφυγικής κρίσης;» και «καταρρέει η προσφυγική συμφωνία;». Όπως σημειώνει, «ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει σημάνει συναγερμό. Μιλά για αυξανόμενη ”μεταναστευτική πίεση” που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με μια ”ευρωπαϊκή λύση” (…) Στο παρασκήνιο γίνονται ήδη συζητήσεις για νέα χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handesblatt, κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Οκτωβρίου θα τεθεί το θέμα. Ωστόσο, το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών σιωπά για τις λεπτομέρειες. Ο Ζεεχόφερ δεν θέλει πριν από το ταξίδι του να καλλιεργήσει προσδοκίες».

Πιέσεις SPD για περισσότερες μετεγκαταστάσεις

Στη συνέχεια η «HB» αναφέρει: «Γι’ αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD ασκεί πίεση. Θέλει προσέγγιση με την Τουρκία. Η χώρα ”έχει δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με όλες τις χώρες της Ε.Ε. μαζί” αναφέρει ψήφισμα της oμάδας εργασίας για τη Μετανάστευση προς τον πολιτικό του SPD Λαρς Καστελούτσι. Το έγγραφο έχει στη διάθεσή της η HB. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρει τη μεταφορά περισσότερων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη. To έγγραφο αναφέρει: ”H E.E. υποσχέθηκε για τη χρονική περίοδο 2017 – 2019 τη μετεγκατάσταση συνολικά 50.000 ανθρώπων. Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να διπλασιαστεί την επόμενη περίοδο και η Γερμανία να αυξήσει τον αριθμό που υποσχέθηκε στις 20.000».

Όπως παρατηρεί η HB, «υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο» και σημειώνει ότι ο στόχος της προγραμματικής συμφωνίας του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού προέβλεπε άλλωστε την παροχή προστασίας σε 180.000 έως 220.000 άτομα, αριθμός που δεν έχει ξεπεραστεί. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην ίδια εφημερίδα ο Άρμιν Σούστερ από το CDU, «ο αριθμός των 220.000 ατόμων δεν αποτελεί για εμάς στόχο αλλά ανώτατο όριο». Εντούτοις, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «και εντός της Χριστιανικής Ένωσης κάποιοι βλέπουν με συμπάθεια την ιδέα της αύξησης των ποσοστώσεων για τις μετεγκαταστάσεις. Και ο ίδιος ο Σούστερ ανέφερε, πάντως, ότι η εισδοχή νεοαφιχθέντων μέσω τακτικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης είναι καλύτερη από τις παράτυπες αφίξεις».

O Γ. Κουμουτσάκος στη SZ

Συνέντευξη στη «Süddeutsche Zeitung» παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Σε ερώτηση σχετικά με τη σύσταση «λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης» ο Γ. Κουμουτσάκος απαντά: «Η λίστα αυτή βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Αλλά μέσα στις επόμενες 20 μέρες θα παρουσιάσουμε τον νέο νόμο».

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις 10.000 μεταναστών μέχρι το 2020 στην Τουρκία ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνει: «Για την Τουρκία υπάρχουν πολλές απόψεις. Θα συζητήσουμε και θα συντονίσουμε τα πάντα στενά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό ισχύει και για τις απελάσεις σε τρίτες χώρες. Μελλοντικά στο πεδίο αυτό οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ώστε να οργανώσουν κοινές επαναπροωθήσεις. Με ένα αεροπλάνο π.χ. Σουηδία, Γερμανία και Ελλάδα. Τότε θα γίνει κατανοητό όλο αυτό ως κοινό ευρωπαϊκό μέτρο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημειώνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία παραμένει για την Ελλάδα σημαντική και όπως τονίζει «μπορεί να γίνει κριτική στη συμφωνία, αλλά είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να το καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι οφείλει να ανακόψει τις νέες διαδρομές των διακινητών».

«Θα είμαστε πιο αυστηροί» 

Αλλά θα λάβει τελικά η Τουρκία, όπως διαφαίνεται, περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. για το προσφυγικό; «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος με τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Και πιστεύω ότι η Ε.Ε. πρέπει να σκεφθεί την περαιτέρω στήριξη της Τουρκίας. Όχι χωρίς όρους, αλλά το θεωρώ σημαντικό» απαντά. Περιμένει όμως και η Ελλάδα περισσότερη στήριξη από την Ε.Ε.; «Ναι, αυτό κάνουμε» υπογραμμίζει ο Γ. Κουμουτσάκος. «Οι περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν από την ανατολική Μεσόγειο, όχι από την κεντρική μεσογειακή οδό στην Ιταλία. Εκεί που φτάνουν 1.300 άνθρωποι, σε εμάς φθάνουν 5.000. Αλλά η Ε.Ε. επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην κεντρική Μεσόγειο. Για να ακουστεί καλύτερα η φωνή μας συνεργαζόμαστε πλέον με τη Βουλγαρία και την Κύπρο, επισημαίνουμε μαζί τα προβλήματα» προσθέτει.

Όσο για την επίσκεψη Ζεεχόφερ και Καστανέρ στην Ελλάδα επισημαίνει: «Θα πούμε στους σημαντικότερους εταίρους μας στην Ευρώπη σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρισκόμαστε. Θα παραπέμψουμε επίσης και στη συμφωνία της Μάλτας για την ανακατανομή των διασωθέντων προσφύγων. Αποτελεί για εμάς πρότυπο». Για τον σχεδιαζόμενο νόμο περί παροχής ασύλου της κυβέρνησης ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ερμηνεύσει τον νόμο περί ασύλου πολύ ελαστικά, πολύ ανοιχτά. Εμείς θα είμαστε πιο αυστηροί. Θα δημιουργήσουμε περισσότερες επιτροπές ασύλου, θα έχουμε περισσότερους δικαστές. Σε αντίθεση με τους προκατόχους μας είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε μια πιο στιβαρή μεταναστευτική πολιτική».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης