Νέα στοιχεία για την δράση της RAF στην Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017, 17:38
Νέα στοιχεία για την δράση της RAF στην Γερμανία
Την απαγωγή των υπουργών Εσωτερικών της τότε ΕΟΚ και του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, σχεδίαζαν μέλη της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), αποκαλύπτει στη νέα του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Το φθινόπωρο του 1977 η Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) σχεδίαζε την απαγωγή των υπουργών Εσωτερικών της τότε ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο. Με την ενέργεια αυτή ήθελαν να αναγκάσουν τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ να απελευθερώσει έντεκα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που εξέτιαν ποινές φυλάκισης. Αυτό αποκαλύπτει το πρώην μέλος της RAF Πέτερ-Γύργκεν Μπόοκ στο Spiegel.

Μετά την απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών Χανς-Μάρτιν Σλάιερ στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, ήθελαν με τη σχεδιαζόμενη αυτή νέα απαγωγή να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση. Μέλος της RAF που προσποιούνταν τη δημοσιογράφο είχε μάλιστα ερευνήσει το χώρο όπου θα συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο, όπως αποκαλύπτει ο Μπόοκ.

Τα μέλη της RAF όμως δεν υλοποίησαν τελικά το σχέδιο και αντ' αυτού μια συμμαχική παλαιστινιακή οργάνωση κατέλαβε το αεροσκάφος της Lufthansa «Landshut». Τα μέλη της δεύτερης γενιάς της RAF μάλιστα εξέταζαν το 1977 το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης κατά του τότε καγκελαρίου. «Είχαμε προτείνει στα μέλη του Στάμχαϊμ (σ.σ. ηγετικά μέλη της RAF που κρατούνταν στις φυλακές του Στάμχαϊμ) να απαγάγουμε τον Χέλμουτ Σμιτ», λέει ο Μπόοκ προς το Spiegel. «Το ψευδώνυμό μας για τον Σμιτ ήταν πρόβατο». Τα φυλακισμένα στο Στάμχαϊμ ιδρυτικά μέλη της RAF Αντρέας Μπάαντερ και Γκούντρουν Ένσλιν όμως απέρριψαν την πρόταση με τα εξής λόγια: «Όχι τον Χέλμουτ Σμιτ». Προφανώς δεν ήθελαν το πρώτο θύμα να είναι Σοσιαλδημοκράτης».

Πηγή : DW

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017, 17:45