Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν σήμερα να πραγματοποιηθεί μια τρίτη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο. Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από συνομιλίες υψηλού επιπέδου στο βορειοκορεατικό κτίριο Τονγκιλγκάκ στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ.

Η κοινή δήλωση, που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες, ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής Μουν-Κιμ στην Πιονγκγιάνγκ πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρι Σον Γκουόν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα, ενώ ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, δήλωσε ότι ο διάλογος προχώρησε καλά.

Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν εικασίες ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει για την ημερομηνία και τον τόπο της τρίτης συνάντησης Μουν-Κιμ. Ωστόσο, μια επίσκεψη του Μουν στην Πιονγκγιάνγκ γύρω στις 9 Σεπτεμβρίου μπορεί να αποδειχθεί προβληματική καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί Εθνική Γιορτή και εορτάζεται η 70ή επέτειος από την ίδρυση του κράτους της Βόρειας Κορέας. Ο προεδρικός Γαλάζιος Οίκος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα μέσα ή τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης