Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν θα συναντηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της ΠΓΔΜ, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του επιτρόπου Χαν Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Η Μ. Κοτσίγιαντσιτς τόνισε ότι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ΠΓΔΜ είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό στη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Χαν έχει δηλώσει ότι ορισμένα ζητήματα έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν σε δήλωσή του τονίζει ότι στηρίζει πλήρως και ανεπιφύλακτα την εκτίμηση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη).

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΑΣΕ, η διεξαγωγή των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών του 2014 στην ΠΓΔΜ ήταν αποτελεσματική, αλλά υπήρχε μια σειρά από σοβαρές ανησυχίες, που αφορούν στον ανεπαρκή διαχωρισμό μεταξύ κόμματος και κρατικών δραστηριοτήτων, στις καταγγελίες για εκφοβισμό των ψηφοφόρων και στη μεροληψία των μέσων ενημέρωσης υπέρ των κυβερνητικών κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο Χαν στη δήλωσή του καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την εξεύρεση ταχείας και βιώσιμης συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει θεμιτές ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς του κράτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης