Με 286 υπέρ και 344 κατά η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε να απορρίψει για τρίτη φορά τη δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. που θέτει τους όρους του διαζυγίου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι «επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι σοβαρές».  «Βαθιά θλιβερό το γεγονός ότι για άλλη μια φορά το Σώμα δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την αποχώρηση από την Ε.Ε. με ομαλό τρόπο. Φοβάμαι ότι φτάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας για το Σώμα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την απόρριψη της συμφωνίας που σύναψε η Μέι με την Ε.Ε., η Βρετανία έχει μπροστά της την προοπτική μίας πολύ μακρύτερης παράτασης, οι όροι της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να εγκαταλείψει την Ένωση στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία.

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έθεσαν εκ νέου το θέμα της διεξαγωγής γενικών εκλογών.

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι κάλεσε το κοινοβούλιο να υποστηρίξει τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί το κοινοβούλιο ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ομιλία της, στην οποία υπογράμμισε την απόφασή της να προσφέρει την παραίτησή της ως αντάλλαγμα για να στηρίξουν οι βουλευτές την αποκαλούμενη Συμφωνία Αποχώρησης, η Μέι δήλωσε προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων: «Λέω στα μέλη το εξής – αν θέλετε να προχωρήσετε στο Brexit, αυτή είναι η στιγμή. Αν θέλετε με πάθος να εξασφαλίσετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίξτε αυτή τη συμφωνία … Είναι το σωστό για τη χώρα μας».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ είχε δηλώσει ότι η έγκριση της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί ότι η Βρετανία θα πάρει την προθεσμία της 22ας Μαΐου.

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα αποφύγει μία συντριπτική ήττα διαχωρίζοντας τα δύο στοιχεία που αποτελούν το «πακέτο εξόδου»: τη δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης που θέτει τους όρους του διαζυγίου και την Πολιτική Διακήρυξη που αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δύο έγγραφα που αποτελούν το «πακέτο εξόδου» έχουν απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων σε δύο διαδοχικές «meaningful» ψηφοφορίες. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, η συμφωνία δεν μπορεί να επικυρωθεί χωρίς να διασφαλισθεί η έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου και για τα δύο μέρη του «πακέτου εξόδου».

Η συμφωνία του Brexit απορρίφθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου με πλειοψηφία 230 ψήφων και στις 12 Μαρτίου με 149 ψήφους.

Τουσκ: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για το Brexit»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στη Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ … είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης