Τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σήμερα από την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τζαμιών, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ύστερα από νέα επεισόδια που σημειώθηκαν με εβραίους επισκέπτες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Μια ομάδα εβραίων επισκεπτών μετέβη στο Όρος του Ναού (πλατεία των Τζαμιών) και έγιναν στόχος ύβρεων από Παλαιστίνιους. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις Παλαιστινίους για να αποφύγει συγκρούσεις όπως αυτές που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, παλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν ρίξει πέτρες εναντίον αστυνομικών που συνόδευαν μια ομάδα χριστιανών και εβραίων προσκυνητών στον τόπο αυτό με αποτέλεσμα ένας αξιωματικός της αστυνομίας να τραυματιστεί ελαφρά και δύο Παλαιστίνιοι να συλληφθούν.

Την Κυριακή η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν στον περίβολο της πλατείας. Δεκαοκτώ μεταξύ αυτών συνελήφθησαν ύστερα από ταραχές κατά τις οποίες, σύμφωνα με την αστυνομία, τουρίστες δέχτηκαν επίθεση με πέτρες.

Ακροδεξιοί εβραίοι εξτρεμιστές πηγαίνουν συχνά να προσευχηθούν στον τόπο αυτό και αναμιγνύονται με μη εβραίους προσκυνητές και τουρίστες, κάτι που θεωρείται πρόκληση από τους μουσουλμάνους που έχουν τη φρούρηση του τόπου αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατεία την οποία οι μουσουλμάνοι ονομάζουν Χαράμ αλ-Σαρίφ και οι εβραίοι Όρος του Ναού (από το Ναό του Σολομώντα) είναι ιερός τόπος και για το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό και αιτία έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στην πλατεία των Τζαμιών όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσα και ο Θόλος του Βράχου, είναι ο τρίτος κατά σειρά ιερός τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης